The Relationship Between the Success Perception of Fourth Graders and Their Self-Organization Skills

Author:

TEMEL Sezgin1ORCID,ÇEVİK KANSU Ceren2ORCID,TEMEL Nermin3ORCID

Affiliation:

1. Düzyayla İlkokulu

2. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

3. Cumhuriyet İlkokulu

Abstract

Bu araştırmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin başarı algıları ile öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın örneklemi, 460 dördüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Veriler “Kişisel Bilgi Formu”, “Başarı Algısı Ölçeği” ve “Öz Düzenleme Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde Mann Whitney U, Kruskal Wallis-H, Jonckheere-Terpstrai ve Spearman Sıra Farkları Korelasyon testleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçları öğrencilerin başarı algılarının yüksek düzeyde ve öz düzenleme becerilerinin ise orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Öğrencilerin başarı algıları cinsiyete ve okul öncesi eğitim alma durumuna göre farklılaşmazken, anne eğitim durumuna göre farklılaşmıştır. Baba eğitim durumuna göre başarı algısı ölçeği davranışsal alt boyutta anlamlı olarak farklılaşmıştır. Cinsiyete göre öz düzenleme ölçeğinin öğrenme stratejileri alt boyutunda anlamlı farklılık görülmüştür. Öz düzenleme ölçeğinin hedef belirleme ve planlama alt boyutunda anne, yardım arama ve öz değerlendirme alt boyutlarında baba eğitim durumuna göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Öz düzenleme ölçeği okul öncesi eğitim alma durumuna göre farklılaşmamıştır. Öğrencilerin başarı algıları ve öz düzenleme becerileri arasında pozitif yönlü ve düşük düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür.

Publisher

Milli Egitim Bakanligi Milli Egitim Dergisi

Subject

Education

Reference75 articles.

1. Akareem, H. S. ve Hossain, S. S. (2016) Determinants of education quality: what makes students’ perception different?, Open Review of Educational Research, 3(1), 52-67. https://doi.org/10.1080/23265507.2016.1155167

2. Aktan, S. (2012). Öğrencilerin akademik başarısı, öz düzenleme becerisi, motivasyonu ve öğretmenlerin öğretim stilleri arasındaki ilişki [Yayımlanmamış doktora tezi]. Balıkesir Üniversitesi.

3. Aydın, F. (2018). Okul öncesi dönem çocuklarının öz düzenleme becerilerinin ve duygusal zekâlarının incelenmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Gazi Üniversitesi.

4. Aydoğdu, A. (2017). İlkokul öğrencilerinde spor başarı algısı ve matematik kaygısının bazı değişkenlere göre incelenmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Nişantaşı Üniversitesi.

5. Babayeva, G. (2020). İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin görsel algı düzeyleri ile yazım hatalarının incelenmesi [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Akdeniz Üniversitesi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3