Affiliation:
1. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Ticari dışa açıklık ile enflasyon arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar son yıllarda artmaktadır. Bu çalışmalar içerisinde ise ön plana çıkan ve Romer hipotezi olarak isimlendirilen hipoteze göre küçük ve dışa açık ülkelerin ekonomilerinde ticari dışa açıklık arttıkça enflasyon oranı azalmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’de ticari dışa açıklık ile enflasyon oranı arasındaki ilişkinin test edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda 1987-2021 yıllarına ait yıllık veriler kullanılarak geleneksel ADF, PP birim kök testi ve tek kırılmalı Zivot-Andrews birim kök testinin ardından Gregory Hansen ve FMOLS ve CCR analizi gerçekleştirilmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre ticari dışa açıklıkla enflasyon değişkenleri arasında uzun dönemde negatif yönlü bir ilişki vardır.
Publisher
Avrasya Sosyo-Ekonomik Arastirmalar Dernegi (ASEAD)
Reference44 articles.
1. Alfaro, L. (2005). Inflation, Openness, and Exchange Rate Regimes: The Quest for Short-Term Commitment. Journal of Development Economics, 77, 229-249.
2. Ashra, S. (2002). Inflation and Openness: A Study of Selected Developing Economies. Working Paper No. (84), Indian Council for Research on International Economic Relations. New Delhi, India.
3. Atabay, R. (2016). The Relationship between Trade Openness and Inflation in Turkey. International Journal of Research in Business & Social Science, 5(3), 137-145.
4. Atgür, M. (2021). Türkiye'de Ticari Açıklık ve Enflasyon İlişkisi: Romer Hipotezi Türkiye'de Geçerli Midir? Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 30(1), 45-57.
5. Bowdler, C. & Malik, A. (2017). Openness and Inflation Volatility: Panel Data Evidence. The North American Journal of Economics and Finance, 41, 57-69.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献
1. OPENNESS, EXCHANGE RATE AND INFLATION: AN ASYMMETRIC ANALYSIS FOR TURKEY;Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi;2023-03-27