Affiliation:
1. BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
2. ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ, BANKACILIK VE SİGORTACILIK YÜKSEKOKULU, FİNANS VE BANKACILIK BÖLÜMÜ
Abstract
Bu çalışmanın amacı; 1980-2019 yılları arasındaki dönem için Türkiye’de kapalı çember teorisinin geçerli olup olmadığının test edilmesidir. Bu amaçla çalışmada yatırım, tasarruf, gelir, tüketim ve verimlilik değişkenleri otoregresif dağıtılmış gecikme sınır testi yaklaşımıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizde üç model kurulmuştur. Bağımlı değişken olarak yatırımın ele alındığı birinci modelde değişkenler arasında eşbütünleşme ilişkisine rastlanmıştır. Dolayısıyla birinci modele göre, Türkiye’de kapalı çember teorisinin geçerli olmadığı anlaşılmıştır fakat bağımlı değişken olarak tüketimin ele alındığı ikinci model ile bağımlı değişken olarak verimliliğin ele alındığı üçüncü modelde değişkenler arasında eşbütünleşme ilişkisine rastlanmamıştır. Dolayısıyla ikinci ve üçüncü modele göre Türkiye’de yoksulluk kısır döngüsünün geçerli olduğu anlaşılmıştır.
Reference38 articles.
1. Acar, M. & E. Sever (2022), “The Effect of Innovation on Employment: An ARDL Bounds Testing Approach for Turkey”, Sosyoekonomi, 30(51), 33-52.
2. Adelakun, O.J. (2015), “An Investigation of the Determinants of Savings and Investment in Nigeria”, International Economics and Business, 1(2), 1-16.
3. Aka, K. & E. Arıcan (2019), “Türkiye’de Hanehalkı Tasarruf Davranışlarının Belirleyicileri”, Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 11(21),163-184.
4. Akel, V. & S. Gazel (2014), “Döviz Kurları ile BIST Sanayi Endeksi Arasındaki Eşbütünleşme İlişkisi: Bir ARDL Sınır Testi Yaklaşımı”, Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi, (44), 23-41.
5. Altunç, Ö.F. & V. Almalı (2016), “Fakirlik Kısır Döngüsünün Kırılmasında Kalkınma Ajanslarının Rolü: DAKA Örneği”, ÜNİDAP Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı (634-645), Muş.