Affiliation:
1. Tarsus Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi
2. TARSUS ÜNİVERSİTESİ, UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
3. TARSUS ÜNİVERSİTESİ, UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ, FİNANS VE BANKACILIK BÖLÜMÜ
Abstract
Bu çalışmada bireylerin gelir ve sosyodemografik özelliklerinin yanında, istihdam, kişisel gelişim ve/veya e-ticaret gibi amaçlarla da dijital teknolojilere sahip olmaya istekli olabilecekleri göz önüne alınmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, Türkiye’de dijital teknoloji sahipliği üzerinde etkisi olan gelir ve sosyodemografik faktörlerle beraber, hanede tercih edilen teknoloji uygulamalarının etkilerini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, TÜİK 2021 Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması Mikro Veri Seti ve genelleştirilmiş sıralı logit yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, gelir seviyesinin dijital teknoloji sahipliğinin genişletilmesinde tek başına yeterli olamayacağını, e-ticaret, e-beceriler ve çevrimiçi kurs alma gibi ilgili faktörlerin de ele alınması gerektiğini göstermektedir.
Reference52 articles.
1. Ali, M.A. et al. (2019), “Do Income Distribution and Socio-Economic Inequality Affect ICT Affordability? Evidence from Australian Household Panel Data”, Economic Analysis and Policy, 64, 317-328.
2. Alkan, Ö. & Ş. Ünver (2020), “Türkiye’de E-Devlet Hizmetlerinin Kullanımını Etkileyen Faktörlerin Analizi”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 34(4), 1431-1453.
3. Bahia, K. et al. (2021), “Mobile Broadband Internet, Poverty and Labor Outcomes in Tanzania”, IZA Discussion Paper, 14720.
4. Baran, A.G. vd. (2017), “Yaşlıların Dijital Teknolojileri Kullanım Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma”, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 1(45), 3-24.
5. Baro, E. E. & B.E.C. Endouware (2013), “The effects of mobile phone on the socio-economic life of the rural dwellers in the Niger Delta region of Nigeria”, Information Technology for Development, 19(3), 249-263.