Affiliation:
1. DİCLE ÜNİVERSİTESİ
2. TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
3. AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Toplumların sürdürülebilir bir yaşam standardı sağlamasında elzem olan sağlık hizmetleri, meydana getirdiği pozitif dışsallıklarla refahı artırıcı bir rol oynamaktadır. Bununla bağlantılı olarak sağlık hizmetlerinin sunumunun etkin gerçekleşebilmesi için sağlık harcamaları oldukça önemli bir konuma sahiptir. Literatürde yer alan çalışmalar mercek altına alındığında sağlık harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisinin dikkat çekici bir konu olduğu görülmektedir. Bu kapsamda söz konusu çalışma odak noktasına sağlık harcamaları ve ekonomik büyüme arasında nasıl bir ilişki olduğu hususunu almaktadır. 35 OECD ülkesi özelinde gerçekleştirilen çalışmada panel veri analizi kullanılmış ve 2001-2020 dönemi ele alınmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre sağlık harcamaları ve ekonomik büyüme arasında kısa dönemde bir ilişki bulunmamaktadır. Bununla beraber orta ve uzun vadede anlamlı/pozitif bir ilişki söz konusudur. Bu bulgulara ek olarak yaşlı bağımlılık oranı ve nüfus yoğunluğu ekonomik büyüme ile negatif bir ilişki içerisindedir. İstihdam gücü açısından ekonomik büyüme ile pozitif/anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Publisher
Dicle Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi
Reference59 articles.
1. Akar, S. (2014). Türkiye’de sağlık harcamaları, sağlık harcamalarının nisbi fiyatı ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 21(1), 311-322.
2. Akıncı, A., & Tuncer, G. (2016). Türkiye’de sağlık harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki. Sayıştay Dergisi, (102), 47-61.
3. Albayrak, S., & Öztürk, İ. (2021). Sağlık harcamalarının ekonomik büyüme üzerine etkisi: Türkiye üzerine araştırma. Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi, 7(2), 233-257.
4. Alleyne, G.A.O., & Cohen, D. (2002). Health, economic growth, and poverty reduction. The report of working group 1 of the commission on macroeconomics and health, World Health Organization, Geneva, April, 1-114.
5. Artekin, A.Ö., & Konya, S. (2020). Health expenditure and economic growth: Is the healthled growth hypothesis supported for selected OECD countries?. Poslovna izvrsnost, 14(1), 77-89.