Affiliation:
1. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DAHİLİYE ABD TIBBİ ONKOLOJİ BÖLÜMÜ
2. Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi tıbbi onkoloji bölümü
3. YALOVA DEVLET HASTANESİ TIBBİ ONKOLOJİ BÖLÜMÜ
4. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI
5. BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DAHİLİYE ANABİLİM DALI
Abstract
Amaç: Mide kanseri tüm dünyada ki yeni kanser vakalarının %5,6’sını oluşturur ve beşinci en sık görülen kanser türüdür. Kansere bağlı ölüm sıralamasında ise üçüncü sırada yer almaktadır. Lokalileri mide kanserinde, günümüzde ki standart neoadjuvan tedavi ile hastaların yalaşık % 75’ine uygun rezeksiyon yapılabilmektedir. Hastaların iki yıllık hayatta kalma oranları yaklaşık %70 iken bu oran beşinci yılda %45’lere düşmektedir. Bir çok kanser türünde erken tanı ile yüksek küratif tedavi oranları ve uzun süreli sağkalım başarısı sağlanmasına rağmen mide kanseri için malesef aynı durum sözkonusu değildir ve karşılanmamış tedavi ihtiyacı devam etmektedir.
Adropin, vücudumuzda birçok dokudan salgılanan; başlıca enerji homeostazisi, anjiyogenez, hücre proliferasyonu ve hücre göçü süreçlerinde düzenleyici rolü olan bir peptittir. Hipoksi ile indükenebilir faktör (HIF) ise dokularda oksijen seviyeleri düşünce aktive olur ve hücrelerin büyümesi, gelişmesi ve farklılaşmasını regüle eder.
Yeni tanı almış lokal ileri mide kanseri hastalarında ki adropin ve HIF-1α sevyeleri ile sağlıklı bireylerdeki adropin ve HIF1-α seviyeleri karşılaştırılarak, adropinin ve HIF1-α’nın mide kanseri patogenezi üzerinde rolü ve tedavi yanıt oranlarının adropin ve HIF-1α seviyeleri ile ilişkisinin araştırılması amacıyla prosektif bir çalışma planlandı.
Gereç ve Yöntemler: Yeni tanı almış, neoadjuvan kemoterapi alacak olan lokalileri mide kanserli hastalar ve sağlıklı kontrol grubu arasında adropin ve HIF-1α düzeyleri karşılaştırıldı. Ayrıca tedaviyi tamamlayan hastalarda klinik ve patolojik yanıt oranları ile adropin ve HIF-1α düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığına bakıldı.
Bulgular: Adropin, mide kanserli hastalarda istatistiksel anlamlı olarak daha düşük, HIF-1α düzeyleri ise mide kanserli hastalarda istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Adropin ve HIF-1α düzeyleri ile klinik yanıt, patolojik yanıt, operabilite durumu, yeni patolojik T (ypT) ve yeni patolojik N (ypN) evreleri gibi çeşitli klinik değişkenler arasında anlamlı bir farklılık görülmedi.
Sonuç: Daha önce araştırılmamış olan ve literatür taraması yoluyla herhangi bir veri tespit edilemeyen adropin ve mide kanseri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak önemliydi. Adropin ve HIF-1α'nın mide kanserinde rol oynayan iki önemli faktör olduğu açıktır. Ayrıca adropin ve HIF-1α mide kanserinin erken teşhisi için iki önemli parametre olabilir. Adropin ve HIF-1α'nın mide kanserindeki rolünü aydınlatmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Publisher
Turkish Journal of Clinics and Laboratory