Ulrich Beck ve Anthony Giddens’ın Düşünümsellik Analizi Bağlamında Yapay Zeka Tartışmalarına Uzanmak

Author:

Çelik Tuğçe Nur1ORCID

Affiliation:

1. İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Ulrich Beck ve Anthony Giddens, klasik modernleşmeden sonra artan bilim ve teknolojik gelişmeler ile oluşan günümüz toplumunun karşılığı niteliğinde olan düşünümsel modernite üzerine analizleriyle ön plana çıkmaktadırlar. Modernliğin bir devamı olarak ele aldıkları ikinci moderniteye “düşünümsellik” kavramıyla açıklık getiren bu iki düşünür, modern toplumun karmaşıklığını ve belirsizliğini ele alırken güçlü bir analitik çerçeve sunarak modern dünyanın karanlık yüzüne ışık tutmaktadırlar. Bu çalışma, Beck ve Giddens’ın düşünümsellik analizleriyle günümüz toplumunu yeniden şekillendirmeye başlayan “yapay zeka teknolojilerini” ilişkilendirme amacı taşımaktadır. Modernliğin ve beraberinde bireylerin düşünümsel bir özellik kazandığı, modernliğin kendi yapılarını yıkarak özellikle bilim ve teknoloji vasıtasıyla yenilerini inşa ettiği düşünümsel modernite analizlerinin yapay zeka teknolojilerinin yarattığı tartışmalara farklı bir perspektif yaratacağı düşünülmektedir. Zira yapay zeka teknolojileri bu teorik yaklaşımların ışığında incelendiğinde, modernliğin risk ve belirsizlik alanlarını, bireylerin kimlik oluşumlarını ve toplumsal yapıların bu teknolojiler tarafından nasıl etkilendiği konusunda derinlemesine bir anlayış sağlamaktadır. Dolayısıyla bu çalışmada, yapay zeka teknolojilerinin modern toplumun dinamiklerine nasıl entegre olduğu ve bireylerin bu teknolojilerle etkileşiminin nasıl şekillendiği incelenecek ve Beck ile Giddens’ın teorik çerçeveleri ışığında yapay zeka tartışmalarına yeni bir bakış açısı getirilecektir.

Publisher

Muhakeme Dergisi

Reference36 articles.

1. Aydın, S., Nalbant, K. G., & Coğuplugil, B. B. (2023). Yapay Zekâ ve Sanal Gerçeklik. Teknolojilerinin Dijital Pazarlamanın Gelişimi Üzerine Etkileri. Rahva Teknik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(1), 1-10.

2. Beck, U. (1987). The Anthropological Shock: Chernobyl And The Contours Of The Risk Society. Berkeley Journal of Sociology, 32, 153–165.

3. Beck, U. (1992). How Modern is Modern Society? Theory, Culture & Society, 9(2), 163-169.

4. Beck, U. Giddens, A. ve Lash, S. (1994). Reflexive Modernization Politics, Tradition and Aesthetics in the Modern Social Order. California: Stanford University Press.

5. Beck, U. Bonss, W. ve Lau, C. (2003). The Theory of Reflexive Modernization Problematic, Hypotheses and Research Programme. Theory, Culture & Society, Vol. 20(2), 1–33.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3