Affiliation:
1. Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi A.D.
Abstract
Çeşitli sistemik hastalıklarda, inflamatuar durumlarda, kemik displazilerinde, heterotropik kalsifikasyonlarda, ossifikasyonlarda, kistlerde ve tümörlerde lezyonun ihtiva ettiği kalsifiye yapıya bağlı olarak radyoopasite görülebilmektedir. Bu makalede klinikte tesadüfen tespit edilen üç farklı tip radyoopak lezyonun klinik ve radyolojik bulguları sunulmuştur.Çenede tesadüfen fark edilen radyoopasitelerin anlaşılması için bilgisayarlı tomografi, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve ultrasonografi gibi ileri görüntülemeye gerek duyulabilir. Muayene sırasında çenede görülen radyoopak lezyonların özelliklerinin iyi bilinmesi ve radyografik olarak doğru yorumlanması, ayrıcı tanılarının yapılması ve uygun tedavi yönteminin seçilmesi açısından önemlidir. Lezyonların doğru değerlendirilmesi, tanının doğru konulmasını sağlayarak hastayı potansiyel yan etkilerden koruyacaktır.
Publisher
Kirikkale Universitesi Tıp Fakultesi Dergisi
Reference19 articles.
1. White SC, Pharoah MJ. Kısım 3 Yorumlama. In: Akkaya N, Yandimata ZÇ, eds. Oral Radyoloji - İlkeler ve Yorumlama. 7. Baskıdan Çeviri. Ankara. Palme Yayinevi, 2018:271-524.
2. Nel C, Yakoob Z, Schouwstra CM, Heerden WFP. Familial florid cemento-osseous dysplasia: A report of three cases and review of the literature. Dentomaxillofac Radiol. 2020;50(1):20190486.
3. Köseoğlu Seçgin C, Günhan Ö, Gülşahı A. Benign fibroosseöz lezyonlar. Acta Odontologica Turcica. 2016;33(2):95-101.
4. Bayramov N, Öztürk ÜA, Yalçınkaya ŞE. Incidental soft tissue calcifications in cone-beam computed tomography ımages: A retrospective study. Türkiye Klinikleri J Dental Sci. 2022;28(2):291-8.
5. Wakasa T, Kawai N, Aiga H, Kishi K. Management of florid cemento-osseous dysplasia of the mandible producing solitary bone cyst: Report of a case. Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. 2002;60(7):832-5.