Affiliation:
1. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Şehir Hastanesi
Abstract
Amaç: Bu çalışmada, anterior servikal omurga cerrahisinde iki farklı endotrakeal kaf basıncının postoperatif disfaji, boğaz ağrısı, disfoni ve hastanede kalış üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Cerrahi planlanan 70 hasta rastgele iki gruba ayrıldı. Entübasyondan sonra endotrakeal kaf basıncı Grup I'de (n=35) ve Grup II'de (n=35) sırasıyla 20 cmH2O ve 25 cmH2O'ya şişirildi. Disfajinin derecesi Bazaz disfaji skoru ile değerlendirildi. Boğaz ağrısı Görsel Analog Skala ile değerlendirildi. Operasyon bölgesine ilişkin toplam ağrı skoru VAS kullanılarak değerlendirildi (. Ses kısıklığı, seste herhangi bir değişiklik olup olmamasına göre sert veya gergin olarak değerlendirildi. Disfaji, disfoni ve boğaz ağrısı ameliyat sonrası 1. ve 24. saatlerde değerlendirildi.
Bulgular: Gruplar arasında demografik verilerde farklılık yoktu. Ameliyat sonrası 1. ve 24. saatlerde yutma güçlüğü ve boğaz ağrısı Grup I'de Grup II'ye göre anlamlı olarak daha azdı. Disfoni sıklığı Grup I'de Grup II'ye kıyasla sadece cerrahi sonrası 1. saatte anlamlı olarak daha azdı. Gruplar arasında ameliyat sonrası 1. ve 24. saatlerde VAS skorlarında fark yoktu.
Sonuç: Bu çalışmada, 25 cmH2O'ya kıyasla endotrakeal kaf basıncı 20 cmH2O ile cerrahi sonrası disfaji gelişme riskinin önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca, daha düşük kaf basıncı, daha hafif bir boğaz ağrısı, ameliyat sonrası 1. saatte daha az ses kısıklığı ve daha kısa hastanede kalış süresi ile ilişkilendirildi.
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献