Bilgisayar Oyunlarının Sinematik Evrimi: Film Uyarlamalarının Fragmanları Üzerine Bir İnceleme

Author:

Sünbül Olgundeniz Seda1ORCID,Aydoğan Ümit2ORCID

Affiliation:

1. EGE ÜNİVERSİTESİ

2. İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

Abstract

Bilgisayar oyunları günümüz dijital dünyasında kendine önemli bir yer edinmiş geniş bir kitleye sahip çevrim içi ve çevrim dışı platformlar şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Oyunlar sadece bir eğlence aracı olmanın çok daha ötesinde inşa ettiği anlatı yapısı, mekân temsilleri, atmosferi, grafik ve animasyon kullanımı, karakter tasarımları ve etkileşim imkânı ile oyuncuya farklı bir deneyim alanı sunmaktadır. Bu açıdan bilgisayar oyunlarında anlatı oyunun tasarımında oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Klasik anlatı yapısından farklı olarak oyun anlatıları oyuncunun oyun deneyimine bağlı olarak alternatifler ve çoklu sonuçlar içerebilmektedir. Dolayısıyla bilgisayar oyunlarında karakterinin gelişimi ve hikâye içindeki serüveni oyuncu için bir motivasyon kaynağı ve etkileşim unsuru olarak yer almaktadır. Oyun piyasasında yer alan oyunların ve buna bağlı olarak oyuncuların sayısal çokluğu film endüstrisinin bu oyunları sinemaya uyarlayarak oyuna ilgisi olan kitleyi yakalama çabasını da içermektedir. Bu çalışma kapsamında bilgisayar oyunlarından filme uyarlanan yapımların fragmanları belirli tema ve kategoriler doğrultusunda niteliksel içerik analizi yöntemiyle analiz edilerek bu yapımların film fragmanları ve oyun fragmanları bir arada incelenmiştir. Araştırmada oyun fragmanı ve oyundan uyarlanan filmin fragmanları arasındaki benzerlik ve farklılıklar saptanarak bunun temelinde yer alan unsurlar değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde, bilgisayar oyunların fragmanları ve film uyarlamalarının fragmanları arasında anlatı yapısında ve CGI gibi karmaşık teknoloji kullanımında benzer özellikler olmakla birlikte, bilgisayar oyunlarının araçsal özellikleri ve filmlerin sinematografik dili açısından bazı noktalarda farklılıkların yer aldığı görülmüştür.

Publisher

Antalya Akev Universitesi

Reference34 articles.

1. Akbulut, H. (2009). Gelenekselden dijitale, mekandan uzama oyun kültürü. M. Binark, G. Bayraktutan Sütçü & I. B. Fidaner içinde, Dijital Oyun Rehberi, Oyun Tasarımı Türler ve Oyuncu (23-81). İstanbul: Kalkedon.

2. Ang, C. S. (2006). Rules, gameplay, and narratives ın video games. Simulation & Gaming, 306-325.

3. Bartkowiak, A. (Yöneten). (2005). DOOM [Sinema Filmi].

4. Baydaş Sayılgan, Ö. (2016). Etkileşimli drama olarak dijital oyun. (Ed.) N. Timisi, Dijital, Kavramlar, Olanaklar, Deneyimler. İstanbul: Kalkedon.

5. Binark, M., & Bayraktutan Sütçü, G. (2008). Dijital oyun. İstanbul: Kalkedon.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3