Post-Traumatic Development and Shakes in Basic Beliefs During Social Trauma

Author:

ÖZYANIK Tuğba1ORCID,TARLACI Sultan2ORCID

Affiliation:

1. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

2. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu araştırmada, yaşanan toplumsal travma döneminde oluşan stres durumunun ötesinde kişilere kattığı olumlu farkındalık üzerinde durulmaktadır. Araştırmada toplumsal travma döneminde bireylerin; psikolojik semptom belirtileri, travma sonrası gelişimleri ve temel inançlardaki sarsılmaların araştırılması amaçlanmaktadır. Toplumsal travma döneminde toplumun psikolojik semptom oluşumları ve bu semptomların travma sonrası gelişime etkisi incelenmektedir. Ayrıca araştırma değişkenleri hem kendi aralarında hem de demografik özellikler arasında ilişki incelenmektedir. Travma sonrası semptom dokuz farklı sonuç çıkarılmakta olup, temel inançlar ve travma sonrası gelişim kendi içlerinde madde olarak analiz edilerek ayrı ayrı ve sonrasında bütünsel olarak incelenmektedir. Araştırmaya toplumsal travma döneminde olan; 18-65 yaş arası, 660 kişi katılım sağladı. Anket formları pandemi nedeni ile çevrimiçi ortamda uygulandı. Katılımcılara demografik bilgi formu, kısa semptom envanteri, travma sonrası gelişim ölçeği ve temel inançlar envanteri olmak üzere dört ölçüm aracı sunuldu. Araştırma sonucunda değişkenlerden alınan puanlar kişilerin semptomlarına bağlı farklılıklar göze çarpmaktadır. Toplumsal travma sonucunda kişilerin yüksek oranda kişilerin kendi gelişimine katkı sağladığı (%67.7) ve temel inançlarda değişmelere yol açtığı (%67.6) saptanmaktadır. Bununla birlikte toplumsal travma sonucunda oluşan psikolojik semptomların alt boyutları ile birlikte toplumsal travmadan etkilenme düzeyleri, travma sonrası belirtiler, travma sonrası gelişim ve temel inançlardaki sarsılmalar için doğrulanmaktadır. Değişkenlerin birbirleri ile ilişkin analiz bulguları, literatür doğrultusunda tartışılmaktadır.

Publisher

Gelisim ve Psikoloji Dergisi (GPD)

Subject

Materials Science (miscellaneous)

Reference89 articles.

1. Aker, A. T. (2012). Temel sağlık hizmetlerinde ruhsal travmaya yaklaşım. Ankara: Türkiye Psikiyatri Derneği Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi Yayını.

2. Alpaslan, A. H. (2014). Çocukluk döneminde cinsel istismar. Kocatepe tıp dergisi, 15(2), 194-201.

3. American Psychiatric Association. (1996). APA (1994). DSM-IV.

4. Aslan, R. (2020) Tarihten Günümüze Epidemiler, Pandemiler ve Covid-19. Ayrıntı Dergisi, 8(65): 35-41.

5. Ay, M. K., Aldağ, Y., Ekinci, H. E., Tosun, İ. Y., Güngör, M., ALSADAH, M., ... & LÜLECİ, N. E. (2020). Maltepe bölgesindeki bir aile sağlığı merkezine başvuran bireylerin ruhsal sağlık dğzeylerinin değerlendirilmesi. ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi, 5(1), 22-34.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3