Affiliation:
1. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, TIP PR.
2. TURGUT OZAL UNIVERSITY
3. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
4. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
Abstract
AMAÇ: Önkolda bulunan musculus palmaris longus (PL); her kişide bulunmayan, palmar fasyanın gerilmesinde rol oynayan ve rekonstruktif cerrahide kullanılan bir kas olup, klinikte bu kasın varlığının belirlenmesinde çeşitli testler kullanılmaktadır. Çalışmamızda, sağlıklı bireylerde PL ve musculus fleksor digitorum superficialis’in (FDS) gösteriminde kullanılan testlerin arasındaki uyumun incelenmesi amaçlanmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmaya 2021 Eylül ile 2022 Temmuz tarihleri arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi çalışanları ile Tıp Fakültesi öğrencileri arasından gönüllülük esasına uygun olarak rastgele seçilmiş 18 yaş üstü toplam 528 kişi katıldı. PL varlığının tespiti için gönüllülere Schaeffer testi, Pushpakumar testi, Thompson testi ve Mishra II testi, FDS kası için ise FDS fonksiyon testi uygulandı. Testler arasındaki uyumların belirlenmesinde Kappa katsayısından yararlanıldı.
BULGULAR: Her iki kolda yapılan testler arasında en uyumlu olan testin Schaeffer testi olduğu ve bu testin de en yüksek oranda Pushpakumar testi ile uyumlu olduğu belirlendi (Sol kolda Kappa: 0,856; p=0.001; Sağ kolda Kappa: 0,832; p=0.001). Sağ ve sol kolda uygulanan FDS fonksiyon testi ile PL’nin belirlenmesinde kullanılan dört test arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü.
SONUÇ: PL’nin belirlenmesinde en iyi uyumun Schaeffer testi ile Puspakumar testi arasında olduğu belirlendi. Her iki kola uygulanan FDS fonksiyon testi ile PL için kullanılan testler arasında herhangi bir uyumun olmadığı belirlendi. Bulgularımızın PL ve FDS’yi belirleyen klinik uygulamalara yardımcı olacağını düşünmekteyiz.
Publisher
Afyon Kocatepe University
Reference27 articles.
1. 1.Williams PL, Warwick R, Dyson M, et al. Gray’s Anatomy. 37th Edition, Edinb: Churchill Livingstone, 1989: 406-748.
2. 2. Palastanga N, Field D, Soames R. Anatomy and human movement: structure and function. 7th Edition, Elsevier Health Sciences, 2018.
3. 3. Alzahrani MT, Almalki MA, Al-Thunayan TA, et al. Clinical assessment of the congenital absence of palmaris longus and flexor digitorum superficialis muscles in young Saudi population. Anat Res Int. 2017;
5342497.
4. 4. Yong MW, Yusof N, Rampal L, Arumugam M. Prevalence of Absence of Palmaris Longus and Its Association with Gender, Hand Dominance and Absence of FDS Tendon to Little Finger Among Malay Population. J
Hand Surg Asian Pac Vol. 2017;22(4):484-9.
5. 5. Chauhan R. Atypical innervation of palmaris longus-A case report. J Anat Soc India. 2003;52(2):171–3.