Affiliation:
1. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Sağlık sistemleri, birbiriyle karmaşık yollarla etkileşime giren çok sayıda paydaşı içeren insan temelli sistemlerdir. Sağlık sistemlerinin stokastik doğası ve girdilerinin, etkinliklerinin ve çıktılarının karmaşık dinamikleri ve etkileşimleri nedeniyle sağlık hizmeti sağlayıcıları, bu karmaşıklığı anlamalarını ve bu şekilde sistem performanslarını geliştirmelerini sağlayan araçlara ihtiyaç duyar. Yoğun bakım üniteleri (YBÜ), kapasite yetersizliği nedeniyle hastaları tedavi edememekte ve bazı durumlarda hastalar, başka hastanelere sevk edilmekte ve hasta bekleme süreleri uzamaktadır. YBÜ gibi kıt bir kaynağın verimli kullanımı ve yönetimi, bir hastanenin sorunsuz çalışması için kritik öneme sahiptir. Kapasite planlaması, yani gelecekteki talep ve kapasite ile ilgili mevcut bilgilere dayanarak optimal yatak konfigürasyonunun belirlenmesi hem kapasite hem de talepteki yüksek belirsizlikler nedeniyle çok zordur. Bu problemin çözümü için çalışmada, yoğun bakım yatak kapasitesi planlamasının karar verme sürecini kolaylaştırmak için simülasyon modeli önerilmektedir. Bu çalışma, Türkiye’de faaliyette bulunan 3. basamak bir üniversite eğitim araştırma hastanesindeki YBÜ’nün kapasite planlamasını geliştirmeye odaklanmaktadır. Çalışmanın amacı, YBÜ’nün kaynaklarını taleple eşleştirerek optimum yatak ihtiyacını belirlemek olarak tanımlanabilir. Çalışmanın sonucunda oluşturulan simülasyon modelleri, hastaların bekleme süreleri ve yatak sayılarına göre değerlendirilerek yoğun bakım kapasitesi hakkında öngörülerde bulunulmuştur. YBÜ’lerin hayati önemi, yönetiminde belirsizlik durumları gözönüne alındığında, farklı bölge ve hastane koşullarında kapasite kararlarının alınmasında bir araç olarak simülasyon yönteminin kullanılması, karar alıcılara kaynak tahsis stratejilerini değerlendirmelerinde yardımcı olabileceği öngörülmektedir.
Publisher
Dokuz Eylil University Graduate School of Social Sciences
Reference70 articles.
1. Altıok, T. & Melamed, B. (2007). Simulation Modeling and Analysis with Arena. London: Elsevier.
2. Alvarado, M., Lawley, M. & Li, Y. (2016 ). Healthcare Simulation Tutorial: Methods, Challenges, And Opportunities. 2016 Winter Simulation Conference (WSC) (ss. 236-247). Washington: IEEE.
3. Antmen, Z. F. & Oğulata, S. N. (2013). The Capacity Planning of Intensive Care Units via Simulation: A Case Study in University Hospital. Int.J.Appl. Math. Stat., 51 (21), 214-235.
4. Bai, J., Fügener, A., Gönsch, J., Brunner, J. O. & Blobner, M. (2021). Managing Admission And Discharge Processes İn İntensive Care Units. Health Care Manag Sci., 24 (4), 666-685.
5. Bai, J., Fügener, A., Schoenfelder, J. & Brunner , J. O. (2018). Operations Research İn İntensive Care Unit Management: A Literature Review. Health Care Management Science, 21, 1–24.