Affiliation:
1. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, İZMİR MESLEK YÜKSEKOKULU, YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ
2. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
Abstract
Yapılan bu çalışmada, temel olarak 21. yüzyılda ABD, Avrupa, Asya ülkeleri ile Türkiye’de yönetim kademelerinde yer alan kadınların karşılaştıkları cinsiyet ayrımcılığı sorunlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Birinci kısımda, cinsiyet ayrımcılığının ülkelerdeki mevcut durumuna yönelik literatür bulguları özetlenmiştir. İkinci kısımda, Türkiye’de kamu yönetimi ve özel sektörde kadın yöneticilerin karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik bilgiler verilmiştir.
Cinsiyet ayrımcılığı araştırmalarının çoğu, cinsiyet ayrımcılığının tek yönüne odaklanmasına rağmen çalışmada değişik ülkelere ait mobbing, fiziksel taciz, kariyer gelişimi olumsuzlukları ve ücret farklılıkları gibi çeşitli temel konulara değinilmiştir. Konu, hem kadın çalışanlar hem de kadın yöneticiler açısından ele alınmıştır. Diğer yandan farklı ülkelerde, içinde bulunduğumuz yüzyılda cinsiyet ayrımcılığına nasıl bakıldığı, bunlara ait çalışmaların bulgularının neler olabileceği, konunun evrensel bir bütünlük içinde dikkate alınmasının neden önemli olduğu sorularına da cevap aranmıştır. Çünkü farklı ülkeler ve kültürlerde çalışan ve yöneticilik yapan kadınların sorunlarının aynı olduğuna yönelik tespitler ve bunların toplumlarda çözüme yönelik karşılığının neler olduğu da inceleme konuları arasındadır.
Publisher
Dokuz Eylil University Graduate School of Social Sciences
Reference85 articles.
1. Akçabay, F.C. (2022). İstanbul Sözleşmesi’nin ardından: kadına yönelik şiddetle mücadelede IV. Ulusal Eylem Planı’na dair bir inceleme. Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar, 43, 161-174.
2. Alon, T., Doepke, M., Olmstead-Rumsey, J. & Tertilt, M. (2020). The impact of COVID-19 on gender equality (No. 26947). National Bureau of Economic Research.
3. Alparslan, A.M., Bozkurt, Ö.Ç. & Özgöz, A. (2015). İşletmelerde cinsiyet ayrımcılığı ve kadın çalışanların sorunları. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2 (1), 66-81.
4. Atay, Ö. (2017). Gendered success and strategies for change in a Turkish university. In Gendered Success in Higher Education içinde (pp. 215-232). London: Palgrave Macmillan.
5. Aydın, A. & Kahraman, Ö. F. (2015). Türkiye’de kadın temsili sorunsalına kadın bakanlar bağlamında bir bakış. Yasama Dergisi, 31, 46-64.
Cited by
2 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献