Affiliation:
1. TUI
2. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ, TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ
Abstract
Balıkesir’in tarihini ve zengin kültürünü yansıtan mitolojiler, efsaneler, destanlar, hikâyeler ve masallar, ili bir kültür destinasyonu haline getirmektedir. Yunan efsaneleri başta olmak üzere Balıkesir’in efsaneleri, somut olmayan kültürel miras unsuru olarak nitelendirilmektedir. Çalışmanın amacı, Balıkesir efsanelerini derlemek ve efsaneleri yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak için yenilikçi bir festival önerisi sunmaktır. Çalışmanın verileri, doküman incelemesi ve literatür taraması yapılarak, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, ilçe kaymakamlıkları ve belediyelerinin internet sayfaları, sosyal medya hesapları ve basında yer alan haberler incelenerek elde edilmiştir. Elde edilen veriler sonucunda Balıkesir’de çeşitli festivaller düzenlendiği ancak Balıkesir efsanelerinin hepsini bir arada sunan bir festivalin var olmadığı bulgulanmıştır ve bu çalışmada “Balıkesir Efsaneleri Festivali” adlı bir festival önerisi sunulmuştur.
Publisher
Sakarya University of Applied Sciences
Reference34 articles.
1. Akdeniz, D. ve Çokbankir Şengül, N. (2023). Mitoloji ve ortak bilinç: Homeros ve vergilius’un aeneas’ı. BELGÜ Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dergisi, Özel Sayı, 295-304.
2. Anadolu Ajansı. (2016). İşgalde düşmanın korkulu rüyası “Tülütabaklar”. https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/isgalde-dusmanin-korkulu-ruyasi-tulutabaklar/641772., Erişim tarihi: 13 Eylül 2022.
3. Armstrong, K. (2008). A Short History of Myth. London: Canongate.
4. Berk, F. M. (2016). The role of mythology as a cultural identity and a cultural heritage: The case of phrygian mythology. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 225, 67-73.
5. Canova, R. C. (2020). Yunan Mitolojileri. (Çev: A. Bilgehan.). İstanbul: Mitoloji Tarihi Yayınları.