Küresel ve Bölgesel Terörizme Karşı Türk Devletleri Teşkilatı: Analiz ve Operasyon Düzeyi

Author:

PARLAK Bekir1ORCID,MAĞAT Muhammet1ORCID

Affiliation:

1. Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Terörle mücadelede ulusal ve uluslararası anlamda yoğun bir devlet ve devletler üstü sistemlerin varlığı, başarıya ulaşılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Uluslararası güvenlik sisteminin yeni ve etkili bir aktörü olduğu değerlendirilen Türk Devletleri Teşkilatının, bu anlamda küresel ve bölgesel terörizme karşı analiz ve operasyon düzeylerinde, uluslararası düzenin geleceğini etkileyecek bir mekanizma olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda Türk Devletleri Teşkilatı, bir güvenlik topluluğu olarak, üye devletlerin ortak paydada olduğu bir politika üretme aygıtıdır. Ortak terör tehditleri çerçevesinde, üye devletlerin, Türk Devletleri Teşkilatını temsilen uluslararası güvenlik doktrininin yeniden şekillenmesinde aktif olmaları, bu çalışmada analiz edilmiştir. Bu çalışmada amaç, Türk Devletleri Teşkilatının “bir uluslararası güvenlik örgütü” olarak tanımlanabilmesinin tartışmasını sunabilmektir. Çalışmanın geneli, Türk Devletleri Teşkilatı nezdinde “terörle mücadele, istihbarat, uluslararası güvenlik doktrini, operasyonel kod/kapasite” gibi konularla çerçevelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, Teşkilatın terörle mücadelede istihbarat yönetimi ve görev gücü; ikinci bölümünde, Teşkilatın uluslararası güvenlik doktrini ve üçüncü bölümde de Teşkilatın terörle mücadele kurulu mekanizması düzeyinde olası operasyonlar konuları irdelenmiştir. Sonuç olarak varılan nokta, Türk Devletleri Teşkilatının bir güven ve güvenlik artırıcı fonksiyonu sürdürmesi ve bu doğrultuda Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan üçlü kurucu gücün aktif rolünü geliştirmesidir.

Publisher

Uluslararasi Yonetim Akademisi Dergisi

Subject

General Medicine

Reference41 articles.

1. ABEN, Dauren (2019), “Regional Security in Central Asia: Addressing Existing and Potential Threats and Challenges”. Eurasian Research Journal, S.1(1), ss.51-65.

2. AĞIR, Osman, GÜVEN, Mehmet Emin ve KATILMIŞ, Canan (2021). “Irak ve Şam İslam Devleti”, Terör ve Propaganda (Ed. Abdülkadir Baharçiçek, Gökhan Tuncel, Osman Ağır), Nobel Yayınları, Ankara, ss.86-160.

3. AK, Tarık (2022), İç Güvenlik İstihbaratında Sosyal Ağ Analizi, Nobel Yayınları, Ankara.

4. AKCHURINA, Victoria ve LAVORGNA, Anita (2014), “Islamist Movements in the Fergana Valley: A New Threat Assessment Approach”, Global Crime, S.15(3-4), ss.320-336.

5. BAKAN, Selahaddin ve YILDIRIM, Umut Turgut (2021), “Kürdistan İşçi Partisi (PKK)”, Terör ve Propaganda (Ed. Abdülkadir Baharçiçek, Gökhan Tuncel, Osman Ağır), Nobel Yayınları, Ankara, ss.211-265.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3