ESKİ YUGOSLAVYA ÜLKELERİNDE NOSTALJİ, KİMLİK VE SİYASET: YUGONOSTALJİ’NİN SİYASİ ETKİ POTANSİYELİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Author:

Güven İbrahim Fevzi1ORCID,Krupalija Mustafa2ORCID

Affiliation:

1. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ

2. ULUSLARARASI SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİ

Abstract

En yalın haliyle Sosyalist Yugoslavya dönemine yönelik nostalji şeklinde ifade edilebilecek Yugonostalji, eski Yugoslavya ülkelerinde benimsenen sosyokültürel bir akım olarak farklı biçimlerde tezahür etmektedir. Yugonostalji’nin siyasetle ilgili boyutu ise Yugoslavya’nın dağılması döneminde patlak veren ve çok kültürlü bir arada yaşama pratiğini hiçe sayan savaşlara ve etnik milliyetçiliğe yönelik eleştirel bir tavrı yansıtmaktadır. Bunun yanında, eski Yugoslavya ülkelerinin günümüzde yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik gibi siyasi ve ekonomik sorunlar sarmalına saplanıp kalması, Yugonostalji’nin bu sorunlardan bıkıp usanmış kitlelerce benimsenebilecek bir siyasi harekete yön verme ihtimalini akıllara getirmektedir. Çalışmada Yugonostalji’nin Yugoslavya’ya özlemi ve mevcut sorunlara karşı eleştirel bir tavrı ifade eden sosyokültürel bir akım olmanın ötesinde, Yugoslavya sonrası ülkelerde alternatif bir siyasi akıma dönüşebilme ve yeni bir siyasi kimlik oluşturabilme potansiyeli ele alınmıştır. Çalışmanın temel varsayımı, Yugonostalji’nin henüz kolektif hafızaya dayalı kültürel bir akım olmanın ötesine geçebilecek, kitleleri siyasi motivasyonla bir araya getirebilecek bir güce sahip olmadığı yönündedir.

Publisher

Balkan Arastirma Enstitusu Dergisi

Reference77 articles.

1. A. Araştırma ve İnceleme Eserler

2. AITKEN, Rob, “Cementing Divisions? An Assessment of the Impact of International Interventions and Peace-Building Policies on Ethnic Identities and Divisions”, Policy Studies, Cilt 28, Sayı 3, 2007, ss. 247-267.

3. BELAJ, Marijana, “‘I’m not religious, but Tito is a God’: Tito, Kumrovec, and the New Pilgrims”, Shrines and Pilgrimage in the Modern World: New Itineraries into the Sacred, (ed.) Peter Jan Margry, Amsterdam University Press, Amsterdam 2008, ss. 71-93.

4. BELLAMY, Christopher, “Reflections on the civil war in Bosnia and foreign intervention 1992–98”, Civil Wars, Cilt 1, Sayı 2, 1998, ss. 1-25.

5. BIEBER, Florian, The Rise of Authoritarianism in The Western Balkans, Palgrave Macmillan, Cham 2020.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3