Affiliation:
1. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ
2. ULUSLARARASI SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİ
Abstract
En yalın haliyle Sosyalist Yugoslavya dönemine yönelik nostalji şeklinde ifade edilebilecek Yugonostalji, eski Yugoslavya ülkelerinde benimsenen sosyokültürel bir akım olarak farklı biçimlerde tezahür etmektedir. Yugonostalji’nin siyasetle ilgili boyutu ise Yugoslavya’nın dağılması döneminde patlak veren ve çok kültürlü bir arada yaşama pratiğini hiçe sayan savaşlara ve etnik milliyetçiliğe yönelik eleştirel bir tavrı yansıtmaktadır. Bunun yanında, eski Yugoslavya ülkelerinin günümüzde yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik gibi siyasi ve ekonomik sorunlar sarmalına saplanıp kalması, Yugonostalji’nin bu sorunlardan bıkıp usanmış kitlelerce benimsenebilecek bir siyasi harekete yön verme ihtimalini akıllara getirmektedir. Çalışmada Yugonostalji’nin Yugoslavya’ya özlemi ve mevcut sorunlara karşı eleştirel bir tavrı ifade eden sosyokültürel bir akım olmanın ötesinde, Yugoslavya sonrası ülkelerde alternatif bir siyasi akıma dönüşebilme ve yeni bir siyasi kimlik oluşturabilme potansiyeli ele alınmıştır. Çalışmanın temel varsayımı, Yugonostalji’nin henüz kolektif hafızaya dayalı kültürel bir akım olmanın ötesine geçebilecek, kitleleri siyasi motivasyonla bir araya getirebilecek bir güce sahip olmadığı yönündedir.
Publisher
Balkan Arastirma Enstitusu Dergisi
Reference77 articles.
1. A. Araştırma ve İnceleme Eserler
2. AITKEN, Rob, “Cementing Divisions? An Assessment of the Impact of International Interventions and Peace-Building Policies on Ethnic Identities and Divisions”, Policy Studies, Cilt 28, Sayı 3, 2007, ss. 247-267.
3. BELAJ, Marijana, “‘I’m not religious, but Tito is a God’: Tito, Kumrovec, and the New Pilgrims”, Shrines and Pilgrimage in the Modern World: New Itineraries into the Sacred, (ed.) Peter Jan Margry, Amsterdam University Press, Amsterdam 2008, ss. 71-93.
4. BELLAMY, Christopher, “Reflections on the civil war in Bosnia and foreign intervention 1992–98”, Civil Wars, Cilt 1, Sayı 2, 1998, ss. 1-25.
5. BIEBER, Florian, The Rise of Authoritarianism in The Western Balkans, Palgrave Macmillan, Cham 2020.