Affiliation:
1. HİTİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
2. HİTİT ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
3. Onganlar Özel Pediatri Kliniği
Abstract
Amaç: Aromaterapi bitkilerin kök, yaprak veya çiçeğini damıtarak elde edilen yağların hastalıkları önlemek ve oluşmuş olan hastalıkları da tedavi etmek amacı ile kullanılmasıdır. Literatür taramasında bu konuda bibliyometrik bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle, bilimsel makaleleri bütünsel olarak analiz etmeyi ve küresel verimlilik ve trend konularını ortaya çıkarmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Web of Science veri tabanından aromaterapi ile ilgili yayınlanmış 1428 makale (1985-2019) istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Trend konularını, atıf analizlerini ve ülkeler arası işbirliklerini ortaya çıkarmak için bibliyometrik ağ görselleştirme haritaları oluşturulmuştur.
Bulgular : Amerika Birleşik Devletleri 316 yayın (%22,1) ile aromaterapi literatüründe birinci oldu. İngiltere, Japonya, İran ve Avustralya yayın sayıları ile ABD takip etti (sırasıyla 143,136, 126, 74). Complementary Therapies in Medicine (50 makale), Journal Of Alternative And Complementary Medicine (47 makale) ve Evidence-Based Complementary And Alternative Medicine (36 makale) en üretken ilk 3 dergidir. Hur Mh (18 makale) en aktif yazar, Unıversity Of London (32 makale) en aktif kurumdur. Aromaterapi literatüründe en çok alıntı yapılan makale Edris tarafından yayımlanan “Pharmaceutical and therapeutic potentials of essential oils and their individual volatile constituents: A review” oldu. Aromaterapi çalışmalarında kullanılan en trend bitkilerin 111 çalışmada kullanılan Lavanta bitkisi, daha sonra sırayla, Lanalol 16, Bergamot 16, ve 12 yayında da peppermint bitkisinin olduğu gösterilmiştir.
Sonuç : Aramoterapi tıbbın birçok alanında kullanım alanı olduğunu ve küresel olarak uluslararası önemli işbirlikler sayesinde bir çok dünya ülkesinde tedavi amaçlı kullanıldığı gösterilmiştir.
Reference21 articles.
1. Dunning T. Aromatherapy overview, safety and quality issues. OA Altern Med 2013;1:6.
2. Bahraini S, Naji A, Mannani R. Effects of aromatherapy and its application. Urima Nurs Midwifery Faculty 2011;9:1-8.
3. Bharkatiya M, Nema RK, Rathore KS, Panchawat S. Aromatherapy: short overview. Int J Green Pharm (IJGP) 2008;2:12-16.
4. Toth M, Kahn J, Walton T, Hrbek A, Eisenberg DM, Phillips RS. Therapeutic massage intervention for hospitalized patients with cancer: a pilot study. Altern Complement Ther 2003;9:117-124.
5. Benjamin P. Understanding spotrs massage Tehran. Bamdad; 2005.