POLİTİK SÖYLEM ÇALIŞMALARINDA KOLEKTİVİST TOPLUM VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ

Author:

Üresin Taylan Özgür1ORCID

Affiliation:

1. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ

Abstract

ÖZ Sosyal bilimlerde söylem çalışmalarının tarihi 1970’li yıllara kadar götürülebilir. Post-yapısalcı düşünürlerin, toplumsal değişkenleri açıklamada ideoloji kavramı yerine söylem kavramına merkezi bir rol vermesi, kavramın sosyal bilim araştırmalarında popüler hale gelmesini sağlamıştır. Bu dönemle birlikte sosyal bilimciler, söylemin dil ve göstergeler aracılığı ile toplumsal-kültürel bağlamdaki kullanımına önem vermiş, buradan hareketle politik davranışların ve sistemlerin karakteristik özelliklerini belirlemeye çalışmıştır. Bu noktada kültürün de politik arenada kendisini dil ve göstergeler aracılığı ile oluşturması, yapılacak çalışmalarda politik söylem ile kültür arasında sıkı bir bağ kurulmasına yol açmıştır. Kültürel ögeler, bir yandan insanların politik tutumlarını oluşturacak araç setini oluştururken, diğer yandan politikacılar bu araç setini kendi politikalarında kullanarak söylemlerine eklemlemişlerdir. Nitekim bu çalışmada da söylem, kültür ve toplum arasındaki bağa odaklanarak bu bağı oluşturan teorik arka plan üzerinde durulacaktır. Çalışmanın amacı, söylem ve kültür ilişkisinin kolektivist özellikler sergileyen toplumlarda politik ve sosyal yaşamı nasıl etkilediği ve bu etkinin politik söylem çalışmalarında hangi materyallere başvurarak incelenebileceğini ortaya koymaktır. Çalışmanın hedefi ise, kolektivist toplumlarda görülen “yüksek güç mesafesi” ve “yüksek belirsizlikten kaçınma” gibi kültürel özelliklerin, politik söylem çalışmalarının teorik arka planına ve söylem çözümlemelerine kaynak olan materyallerin incelenmesine alternatif bir bakış açısı oluşturmasıdır.

Publisher

Electronic Journal of Social Sciences

Reference49 articles.

1. Althusser, L. (2006). İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları (A. Tümertekin, Çev.). 2. Baskı, İstanbul: İthaki Yayınları.

2. Assmann, J. (2018). Kültürel Bellek (A. Tekin, Çev.). 3. Basım, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

3. Berman, M. (2012). Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor (Ü. Altuğ ve B. Peker, Çev.). 15. Baskı, İstanbul: İletişim Yayınları.

4. Bergesen, A. J. (1978). Rituals, Symbols, And Society-Explicating The Mechanisms of The Moral Order. American Journal of Sociology, 83(4), 1012-1021.

5. Callero, P. L. (2003). The Sociology of the Self. Annual Review of Sociology, 29, 115-133.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3