Bir Kamu Diplomasi Aracı Olarak Uluslararası Öğrenci Hareketliliği

Author:

Metin Bahadır1ORCID,Sevinç İsmail2ORCID

Affiliation:

1. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ

2. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Küreselleşme kavramının yoğun bir şekilde içselleştirilmesi ve teknolojik ilerlemelerin katkılarıyla ekonomik, bürokratik, eğitim, sosyal ve kültürel alanlarda büyük bir dönüşüm yaşanmaktadır. Uluslararası öğrenci hareketliliği de bu değişimden önemli bir pay alarak hız kazanmıştır. Uluslararası öğrenciler misafir oldukları ülkelerde milli gelire katkı sunarken aynı zamanda beşerî sermaye bağlamında da önemli katkılar sağlamışlardır. Dolayısıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler bu sektörden daha fazla faydalanmak için uluslararası öğrenci sayılarını artırma gayretindedirler. Ev sahibi ülkeler uluslararası öğrenci hareketliliği için kamu politikaları hazırlayıp uygulamaktadır. Bu çalışmada uluslararası öğrenci hareketliliğinin gelişimi öz bir şekilde anlatılıp bu hareketliliklerinin esasında kamu diplomasi faaliyeti olduğu üzerinde durularak Türkiye’de ve Dünya’da uluslararası öğrenci hareketliliği karşılaştırılmalı bir şekilde anlatılmıştır. Son olarak da Türkiye’nin uluslararası öğrenci hareketliliğin-de daha fazla pay sahibi olabilmesi için çeşitli öneriler getirilerek yapısal sorunların giderilmesine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Bu çalışma, MAXQDA 2020 ile literatürün taranması ve Mendeley ile kaynakça hazırlanması suretiyle politika yapıcılar ve uygulayıcılar için literatürdeki benzer çalışmalardan bazı başlıklarda ayrışarak önemli bir kaynak olmayı hedeflemektedir.

Publisher

Sinop Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Reference31 articles.

1. Bhandari, R., Belyavina, R. & Gutierrez, R. (2011). Student Mobility and the Internationalization of Higher Education: National Policies and Strategies from Six World Regions (A Project Atlas Report). Journal of ınternational Students. New York.

2. Bhati, A. & Anderson, R (2012). Factors Influencing Indian Student’s Choice of Overseas Study Destination. Social and Behavioral Sciences, 46, 1706–1713.

3. Council of Ministers of Education, Canada (CMEC). (2011). Bringing Education in Canada to the World, Bringing the World to Canada: An International Education Marketing Action Plan for Provinces and Territories. http://www.cmec.ca/Publications/Lists/Publications/Attachments/264/COF_Bringing_Ed_to_Canada_Eng_final.pdf

4. Çetinsaya, G. (2014). Büyüme, Kalite, Uluslararasılaşma: Türkiye Yükseköğretimi İçin Bir Yol Haritası. Yükseköğretim Kurulu, Eskişehir.

5. Douglass, J. A. & Edelstein, R. (2009). The Global Competition for Talent. Center for Studies in Higher Education Research & Occasional Paper Series: CSHE.8.09, 1-22.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3