Affiliation:
1. İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
2. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi
Abstract
Amaç: Bu çalışmada, Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanelerinde “sözleşmeli” statüde çalışan kütüphanecilerin işe angaje olma ve iş tatmin düzeylerini belirlenmesi ile işe angaje olma ve iş tatmini arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Katılımcılara ait demografik değişkenler ile işe angaje olma ve iş tatmini arasındaki anlamlı bir ilişki olup olmadığının analizi, araştırmanın bütünleyici hedefidir.
Yöntem: Araştırmada işe angaje olma ve iş tatmini kavramlarının kurgulanması ile alan yazınında ilgili çalışmaların sistematik olarak verilmesinde betimleme yönteminden yararlanılmıştır. Sözleşmeli kütüphanecilerin mesleklerine yönelik işe angaje olma ve iş tatmin düzeylerinin ölçümü ile iki kavram arasındaki ilişkilendirmenin yapılması için ise anket tekniğinden yararlanılmıştır. Minnesota Memnuniyet Anketi ve Utrecht İşe Bağlılık Ölçeğinden yararlanılarak hazırlanan anket, halk kütüphanelerinde “sözleşmeli kütüphaneci” olarak istihdam edilen 257 kütüphaneci tarafından yanıtlanmıştır.
Bulgular: Katılımcılardan toplanan veriler incelenmiş ve belirlenen hipoteze uygun analizler yapılmıştır. Bulgulara göre, araştırmaya katılan kütüphanecilerin iş tatmin düzeylerinin yüksek olduğu, iş tatmin düzeyleri ile işe angaje olma düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya konmuştur.
Sonuç: Verilerin analizinden, “sözleşmeli” statünün kütüphane çalışanlarının iş tatmin ve işe angaje olma süreçlerine olumsuz etki etmediği ve sözleşmeli kütüphane çalışanlarının demografik değişkenleri ile işe angaje olma ve iş tatmin düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özgünlük: İşe angaje olma ve iş tatmininin ülkemizde bilgi ve belge yönetimi alanında birlikte ve ilişkilendirilerek ele alındığı çalışma bu yanıyla bir ilktir. Aynı şekilde söz konusu kavramların, çalışma hayatında çok değişkenli farklı bir çalışan grubunu tanımlayan “sözleşmeli” statülü kütüphaneciler ve mesleki işleyişle ilişkilendirmesi de ulusal literatür açısından öncü niteliğindedir. Çalışmanın, ortaya koyduğu sonuçlarını yanı sıra ilk olma özellikleriyle de anlamlı olduğu değerlendirilmektedir.
Publisher
Turk Kutuphaneciligi - Turkish Librarianship
Reference93 articles.
1. Adams, J. S. (1963). Toward an understanding of inequity. Journal of Abnormal and Social Psychology, 67(5), 422-436. https://doi.org/10.1037/h0040968
2. Akkamış, O. (2010). İlköğretim I. ve II. kademe öğretmenlerinin iş tatmini üzerine bir değerlendirmesi. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Yeditepe Üniversitesi.
3. Ardıç, K. ve Polatçı, S. (2009). Tükenmişlik sendromu ve madalyonun öbür yüzü: İşle bütünleşme. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 32, 21-46.
4. Arslan, H. T. ve Demir, H. (2017). İşe angaje olma ve iş tatmini arasındaki ilişki: Hekim ve hemşireler üzerine nicel bir araştırma. Yönetim ve Ekonomi, 24(2), 371-389. https://doi.org/10.18657/yonveek.335232
5. Bakker, A. B. (2011). An evidence-based model of work engagement. Current Directions in Psychological Science, 20(4), 265-269. https://doi.org/10.1177/0963721411414534