Abstract
Bu araştırmanın amacı ortaöğretim öğrencilerinin özel ders işleniş süreçlerini belirlemektir. Bu bağlamda araştırma özel ders öğrenme öğretme süreçleri ve sürecin akademik başarıya etkisi hakkında fikir vermesi açısından önemli görülmektedir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş ve durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışma grubu 17 öğretmen, 24 öğrenci ve 4 veliden oluşturulmuştur. Araştırma verileri görüşme tekniği ile toplanmış, veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmada özel ders öğrenme-öğretme sürecine öğrencinin hazırbulunuşluk düzeyinin belirlenmesiyle başlandığı; derslerin öğrenci seviyesine ve ihtiyacına uygun yürütüldüğü görülmüştür. Özel ders süresinin belirlenmesinde paydaş kararlarının etkili olduğu ve zamana yayılmış dersin tercih edildiği belirlenmiştir. Özel ders öğrenme yaşantılarının toplu öğrenmeye göre öğrencinin akademik başarısı üzerinde daha etkili olduğu; bu durumun toplu öğrenmede ortalamaya göre ders anlatılması, öğretmenlerin sınıf yönetimiyle fazla zaman harcaması, konuyla ilgili örneklerin çeşitlendirilmemesinden kaynaklandığı belirlenmiştir. Özel ders öğretmenleri, öğrencilerinin gelişimini derse katılımları ve sınav başarılarını takip ederek belirledikleri görülmüştür. Öğrenci ve velilerin merkezi sınavlarda avantaj sağlamak amacıyla özel derse yöneldiği sonucuna ulaşılmıştır.
Reference89 articles.
1. Addi-Raccah, A., & Dana O. (2015). Private tutoring intensity in schools: a comparison between high and low socio-economic schools. International Studies in Sociology of Education, 25(3), 183-203.
2. Akdemir, A.B. (2018). Ortaöğretim öğrencilerinin özel ders alma süreçlerinin incelenmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Düzce Üniversitesi, Sosyal Bilimeler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı, Düzce.
3. Akdemir, A.B ve Kılıç, A. (2020a). Özel ders desteği almada öğretmen tercihlerini etkileyen faktörler. Marmara University Atatürk Education Faculty Journal of Educational Sciences, 51(51), 177-198. https://doi.org/10.15285/maruaebd.566202
4. Akdemir, A.B. ve Kılıç, A. (2020b). Ortaöğretim öğrencilerinin özel ders alma nedenlerinin incelenmesi. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20(2), 1008-1023. https://dx.doi.org/10.17240/aibuefd.2020..-589261
5. Akkutay, U. (1984). Enderun mektebi. Ankara: Gazi Üniversitesi Yayınları.