Affiliation:
1. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ, SAVAŞTEPE MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Bu çalışmada altın ile kripto paralar arasındaki ilişkiler doğrusal olmayan modeller ile kapsamlı olarak araştırılmaktadır. Kripto paraları temsilen dijital altın olarak da adlandırılan en büyük kripto para Bitcoin ve en büyük akıllı kontrat platformu Ethereum çalışmada birlikte ele alınmaktadır. Hepsağ (2021) doğrusal olmayan eşbütünleşme testi bulgularına göre, ilgili değişkenler arasında çok zayıf düzeyde uzun dönemli ilişki, doğrusal olmayan Granger nedensellik testi sonuçlarına göre ise iki yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Son olarak düzeltilmiş dinamik koşullu korelasyon (cDCC-GARCH) sonuçlarına göre altın ve kripto paralar arasında genellikle pozitif ve sıfıra yakın korelasyon bulunduğu, ancak COVID-19 salgınının görüldüğü 2020 yılı boyunca değişkenler arasındaki korelasyon ilişkisinin daha da arttığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular yatırımcılar için portföy çeşitlendirmesi, risk yönetimi ve piyasa öngörüsü açısından önemli bilgiler sunmaktadır.
Funder
Balıkesir Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü
Publisher
Balikesir Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi
Reference52 articles.
1. Aielli, G. P. (2013). Dynamic conditional correlation: On properties and estimation. Journal of Business & Economic Statistics, 31(3), 282-299. https://doi.org/10.1080/07350015.2013.771027.
2. Akkuş, H. T. (2021). Kısa dönemli ilişki analizi. İ. Çelik ve S. Bozkuş Kahyaoğlu. (Ed.). Finansal zaman serisi analizi (Temel yaklaşımlar) (2. Bs.) içinde (253-298). Gazi Kitabevi.
3. Ammous, S. (2022). Bitcoin standardı: Merkez bankacılığına ademimerkeziyetçi alternatif (E. Serbest, Çev). Liberus Kitap.
4. Asteriou, D. ve Hall, S. G. (2016). Applied econometrics (3. Bs.). Palgrave Macmillan.
5. Baek, E. ve Brock, W. (1992). A general test for nonlinear Granger causality: Bivariate model. Working Paper, Iowa State University and University of Wisconsin, Madison.