Affiliation:
1. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ, TEMEL EĞİTİM BÖLÜMÜ, OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
Abstract
Öğrencilerin akademik hayatları boyunca derslere karşı benimsedikleri yaklaşımlar, ortaya koydukları davranış örüntüleri çeşitlilik göstermektedir. Bu çeşitlilik üzerinde etkili olan değişkenlerden bazıları da akademik erteleme ve akademik mükemmeliyetçilik durumlarıdır. Bu koşullar öğrencilerin derslere olan ilgileri, dersler verilen görevlere yönelik tutumları, görevleri yerine getirme şekil ve zamanları üzerinde etkilidir. Bu kapsamda bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitimi bölümü öğretmen adaylarının akademik erteleme davranışı düzeylerini saptamak ile akademik erteleme ve akademik mükemmeliyetçilik ile ilgili algılarını ve görüşlerini belirlemektir. Bu araştırma karma modellerden açımlayıcı sıralı desende tasarlanmıştır. Araştırmanın nicel aşamasında tarama modeli; nitel aşamasında temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırma kapsamında 2017-2018 yılı Gazi Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi bölümü 2. sınıf öğrencileri ile çalışılmıştır. Nicel aşamanın çalışma grubunu bu öğrencilerden uygun örnekleme yoluyla belirlenen (araştırmacıların yürüttüğü Özel Öğretim Yöntemleri dersine devam eden) 17 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma grubundaki öğrencilerin 16’sı kadın 1’i erkektir. Araştırmanın nitel aşamasını ise amaçlı örnekleme yöntemlerinden aşırı ve aykırı durum örnekleme yöntemi ile bu öğrencilerin arasından belirlenen 10 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Akademik Erteleme Davranışı Ölçeği, Öğrenci Değerlendirme Formu ve yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Öğretmen adayları akademik mükemmeliyetçiliğin akademik başarılarına katkı sağlarken yıpratıcı bir özellik olduğunu; bu özelliğin sosyal yaşantılarını etkilediğini belirtmişlerdir. Özellikle akademik görevlerinin yoğun olması, bu görevleri anlayamamaları, yurtlarının kalabalık olması ve çalışacak alan bulamamaları gibi nedenler dolayısıyla erteleme davranışına daha çok yöneldiklerini ifade etmişlerdir. Katılımcılar akademik görevlerinin sosyal yaşantılarını etkilemediğini, sosyal yaşantıları nedeniyle akademik erteleme davranışı gösterdiklerini de belirtmişlerdir. Görüşmeler sonucunda, dersten sorumlu eğitimcilerin tutum ve davranışlarının akademik göreve karşı tutumlarında belirleyici olduğu, özellikle devam zorunluluğu ve ödev yoğunluğu olan derslere katılımlarının azaldığı, bu durumlarda yalnızca dersi geçmek amacında olduklarını ifade etmişlerdir.
Publisher
Balikesir Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi
Reference71 articles.
1. Accordino, D. B., Accordino, M. P. ve Slaney, R. B. (2000). An investigation of perfectionism, mental health, achievement, and achievement motivation in adolescents. Psychology in the Schools, 37(6), 535-545.
2. Akdoğan, A. (2013). Farklı depresyon anksiyete stres düzeylerine sahip üniversite öğrencilerinin akademik erteleme davranışlarının incelenmesi [Yüksek Lisans Tezi]. Necmettin Erbakan Üniversitesi.
3. Akinsola, M. K., Tella, A. ve Tella, A. (2007). Correlates of academic procrastination and mathematics achievement of university undergraduate students. Eurasia Journal of Mathematics, Science & Technology Education, 3(4), 363-370.
4. Alexander, S. E. ve Onwuegbuzie, J. A. (2007). Academic procrastination and the role of hope as a coping strategy. Personality and Individual Differences, 42, 1301-1310.
5. Aydın, R., Ömür, Y. E. ve Argon, T. (2014). Öğretmen adaylarının öz yeterlik algıları ile akademik alanda arzularını erteleme düzeylerine yönelik görüşleri. Eğitim Bilimleri Dergisi, 40, 1-12.