Affiliation:
1. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ, TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ, ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ PR.
2. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ, BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Abstract
Günümüzde yollardaki araç sayısı arttıkça trafik güvenliğinin önemi de artmaktadır. Birden çok aracın karıştığı trafik kazaları sürücü ve yolcuların hayatını tehdit etmektedir. Takograf kullanımı zorunlu olan kamyon, otobüs gibi ağır vasıta araçlar, trafik kazalarında daha fazla ölüm, yaralanma ve maddi kayıplara yol açmaktadır. Geleneksel takograflar dönüş ve şerit değişiklikleri gibi yanal manevraların şiddetiyle ilgili herhangi bir bilgi vermemektedir. Agresif sürücü davranışlarının trafik kazaları ve yakıt tüketimine etkisi önemli boyutlarda olabilmektedir. Bu çalışmada ivmeölçer ve jiroskop verilerini kullanarak sürücü davranışını tespit etmek ve derecelendirmek için yeni bir algoritma tasarlanmış ve yeni bir takograf cihazı geliştirilmiştir. Bu amaçla, yanal manevraların algılanması için takograf cihazına düşük maliyetli bir IMU (Inertial Measurement Unit) sensör modülü eklenmiştir. Sağa-sola dönüşler ve şerit değişiklikleri manevralarını yüksek hassasiyetle tespit etmek için öncelikle jiroskop-Z verileri ile olayların kenarları yakalanır ve başlangıç ve bitiş noktaları belirlenir. Ardından aralıktaki ivmeölçer-X, jiroskop-Z ve hız verilerini bir formülle birleştirilerek yanal manevraları puanlayan yeni bir algoritma önerilmiştir. Yapılan testlerde algoritmanın dönüşlerin algılanmasında %100, şerit değişikliklerinde %88 doğruluğa yaklaştığı gözlemlenmiştir.
Publisher
International Journal of Informatics Technologies
Reference31 articles.
1. Internet: T.S. Institute, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Karayolu-Trafik-Kaza-Istatistikleri-2019-33628., 19.5.2021.
2. Internet: C. I. R. (EU), Implementing Regulation (EU) No 165/2014 of the European Parliament and of the Council laying down the requirements for the construction, testing, installation, operation and repair of tachographs and their components, https://www.legislation.gov.uk/eur/2016/799/pdfs/eur_20160799_2018-04-17_en.pdf., 19.5.2021.
3. Z. Ouyang, J. Niu, Y. Liu ve J. Rodrigues, "Multiwave: A Novel Vehicle Steering Pattern Detection Method based on Smartphones", IEEE International Conference on Communications (ICC), Kuala Lumpur, Malezya, 1-7, 22-27 Mayıs 2016.
4. T. Pholprasit, W. Choochaiwattana ve C. Saiprasert, "A Comparison of Driving Behaviour Prediction Algorithm Using Multi-Sensory Data on a Smartphone", IEEE/ACIS 16th International Conference on Software Engineering, Artificial Intelligence, Networking and Parallel/Distributed Computing (SNPD), Takamatsu, Japonya, 1-6, 1-3 Haziran 2015.
5. D. A. Johnson ve M. M. Trivedi, "Driving style recognition using a smartphone as a sensor platform", 14th International IEEE Conference on Intelligent Transportation Systems (ITSC), Washington, DC, ABD, 1609-1615, 5-7 Ekim 2011.