Abstract
Gelişmekte olan ekonomilerde enerji ihtiyacı büyüme ile birlikte artarak devam etmektedir. Bu bağlamda petrol fiyatlarındaki değişim bu ülkelerin makro ekonomik göstergeleri üzerinde farklı etkiler bırakmaktadır. Bu durum enerji bağımlı ekonomilerde daha da önemli hale gelirken, petrol ihracatçısı ülkeler için farklı senaryolar ortaya çıkabilmektedir.
Bu çalışmada gelişmekte olan bir ekonomilerden biri olan Türkiye ekonomisinde 2000 – 2021 yılları arasında kalan dönemde petrol fiyatlarında yaşanan şokların Türkiye’nin ekonomik büyüme performansı üzerindeki etkisi incelenmektedir. Çalışmada, petrol fiyatlarındaki pozitif ve negatif şokların etkilerinin tam olarak anlaşılabilmesi için asimetrik sınır ve nedensellik testleri kullanılmaktadır. Sonuçlar göstermektedir ki, petrol fiyatları ile ekonomik büyüme arasında asimetrik bir ilişki bulunmaktadır. Petrol fiyatlarındaki artışlar Türkiye ekonomisini petrol fiyatlarındaki düşüşten daha fazla etkilemektedir.
Subject
Computer Networks and Communications,Hardware and Architecture,Software
Reference41 articles.
1. Adıgüzel, U., Bayat, T., Kayhan, S. & Nazlıoğlu, Ş. (2013). Oil Prices and Exchange Rates in Brazil, India and Turkey: Time and Frequency Domain Causality Analysis. SEYAD, 1, 49-73.
2. Akinsola, M. O. & Odhiambo, N. M. (2020). Asymmetric Effect of Oil Price on Economic Growth: Panel Analysis of Low-Income Oil-Importing Countries. Energy Reports, 6, 1057-1066.
3. Alagöz, M., Dilbaz, A. N. & Akarsu, Y. (2017). Petrol Fiyatlarının Makro Ekonomi Üzerindeki Etkisi-Ülke Karşılaştırmaları ile Panel Veri Analizi. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 19(33), 144-150.
4. Alamgir, F. & Bin Amin, S. (2021). The Nexus Between Oil Price and Stock Market: Evidence from South Asia. Energy Reports, 7, 693-703.
5. Algan, N., İşcan, E., Serin, D. & Kara, D. (2017). Enerji Fiyatlarındaki Volatilitenin Makroekonomik Performans Üzerine Etkisi. International Conference on Eurasian Economies 2017, 291-300.