Affiliation:
1. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu araştırma üniversite sınavına hazırlanan lise öğrencilerinin yaşadığı beslenme sorunlarını saptayarak güncel literatüre dayalı sağlık ve beslenme önerilerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma, Kastamonu Merkez’de ikamet eden 400 lise öğrencisi ile yapılmıştır. Öğrencilere yüz yüze Sosyodemografik Anket, Beslenme Durumu ve Davranışlarını Saptama Anketi ve Besin Tüketim Sıklığı Formu uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar BEBİS 9 ve NCSS 2020 Statistical Software programları ile değerlendirilmiştir. Besin tüketimlerinin değerlendirilmesinde Türkiye Beslenme Rehberi 2022 önerileri referans alınmıştır. Üniversite sınavına hazırlık sürecinin lise öğrencilerinde beslenme, fiziksel aktivite, uyku, psikolojik durum, sosyal yaşam, sıvı tüketimi ve iştah durumunu etkileyerek genel sağlık durumunu üzerinde olumsuz etki oluşturabileceği görülmüştür. Ayrıca beslenme ile ilgili olarak enerji, makro ve mikro besin ögesi alımlarında dengesizlikler, önerilmeyen beden kütle indeksi değerleri, kahvaltı başta olmak üzere öğün atlama, uygun olmayan besin tercihleri ve beslenme tutumları ile fazla kafein tüketimi sorunları saptanmıştır. Bu sorunların engellenmesi için öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik beslenme ve sağlık eğitimlerinin verilmesi, okulun ve çevresinin öğrenciler için sağlıklı yaşama uygun hale getirilmesi, kantinlerde ve yemekhanelerde gerekli besin çeşitliliğini sağlaması için mevzuatların geliştirilmesi, düzenli olarak okulların yemekhanelerinin ve kantinlerinin mevzuata uygunluğu konusunda denetlenmesi, gerekli yerlerde ücretsiz yemek veya zenginleştirilmiş besinlerin dağıtılması, öğrencilerin sağlığının korunmasının halk sağlığı politikası haline getirilmesi önerilmektedir.
Reference40 articles.
1. 1. World Health Organization. (2023) “Constitution’’. Erişim Adresi: https://www.who.int/about/governance/constitution (Erişim Tarihi: 23.01.2023).
2. 2. Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. (2022). “Türkiye Beslenme Rehberi 2022’’. Yayın No:1031, Ankara.
3. 3. Can, T. ve Şahin Kaya, A. (2022). “Adölesanlarda Beslenme Okuryazarlığı’’. Current Perspectives on Health Sciences, 3 (2), 74-81.
4. 4. Wang, X, Zhang, J, Sun, X. and Zhang, L. (2022). “Stress Mindset And Mental Health Status Among Chinese High School Students: The Mediating Role of Exam Stress Appraisals’’. PsyCh Journal, 11 (6), 904-912 https://doi.org/10.1002/pchj.563
5. 5. Trevethan, M, Jain, A.T, Shatiyaseelan, A, Luebbe, A.M. and Raval, V.V. (2022). “A Longitudinal Examination Of The Relation Between Academic Stress And Anxiety Symptoms Among Adolescents İn India: The Role of Physiological Hyperarousal And Social Acceptance’’. International Journal of Psychology, 57 (3), 401-410. https://doi.org/10.1002/ijop.12825