Affiliation:
1. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı, 2002-2021 döneminde Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyelerinden 37’si ile olan dış ticaretinde Linder Hipotezi’nin geçerliliğini analiz etmektir. Uluslararası ticareti talep yönünden inceleyen Linder’e göre, talep yapıları benzer olan ülkelerin aralarında daha fazla ticaret gerçekleşmektedir. Talep yapılarının benzerlik durumları ise ortalama gelir seviyesiyle ele alınabilmektedir. Bu kapsamda, Türkiye’nin İİT üyeleriyle olan ikili ticareti genişletilmiş panel çekim modeliyle incelenmektedir. Analizde zamanla değişen değişkenlerin yanı sıra, zamanla değişmeyen değişkenleri de tahmin edebilme olanağı sunan Hausman-Taylor yöntemi kullanılmaktadır. Yapılan tahmin sonuçlarına göre, ilk olarak çekim modeli ile uyumlu şekilde, Türkiye’nin üye ülkelerle dış ticaretine Türkiye’nin ve ticaret partneri ülkenin kişi başına düşen GSYH büyüklüklerinin pozitif, ülkeler arasındaki mesafenin ise negatif yönde etki yaptığı anlaşılmıştır. İkinci olarak, Türkiye’nin söz konusu ülkelerle ikili ticaretinde Linder Hipotezi’nin geçerli olduğu dikkat çekmektedir. Son olarak, söz konusu ikili ticarette ortak sınır ve serbest ticaret anlaşmalarına ilişkin kukla değişkenlerin anlamsız olduğu görülmektedir.
Publisher
Uluslararasi Ekonomi Isletme ve Politika Dergisi
Reference27 articles.
1. Akça, E. E. ve Bal, H. (2020). Türkiye’nin İhracatında Linder Hipotezi’nin Geçerliliği Üzerine Ampirik Bir İnceleme: Genişletilmiş Çekim Modeli’nden Bulgular. Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13 (1), 29-49.
2. Akgül, M. S. (2013). Çekim Modeli Bulguları Işığında Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı İle İlişkileri ve Ticari Potansiyeli. Adam Academy Journal of Social Sciences, 3 (2), 83-110.
3. Atabay, R. (2015). Validity of Linder Hypothesis in BRIC Countries. Journal of Interational Trade, Logistics and Law, 1(2), 85-92.
4. Bal, H., Manga, M. ve Erdoğan, E. (2019). Linder Hipotezinin Geçerliliğinin Çekim Modeli ile Test Edilmesi: Türkiye ve Seçilmiş Geçiş Ekonomileri. Uluslararası Avrasya Ekonomileri Konferansı,187-196. Gazimagusa, KKTC.
5. Birdişli, F. ve Atawula, M. (2019). İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)’nin Önemi ve Bölgesel Güvenlik Sorunlarının Çözümünde İşlevsizliğinin Nedenleri. Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6 (20), 77-101.