Abstract
Bu çalışmada, bir boyutlu stok kesme problemi ele alınmıştır. Kesme işlemi sayısının fazla olması bir boyutlu kesme probleminin çözümünde hesaplama zorluklarını ortaya çıkarmaktadır. Kesme işlemlerinin yoğun yapıldığı ve hesaplama zorluklarının yaşandığı bir tesiste daha verimli bir kesme işlemi sağlanması hedeflenmiştir. Bu tesiste metal kesme işlemleri referans alınmış ve test verileri hazırlanarak farklı yöntemler aracılığıyla problemler çözülmüştür. Ele alınan kesme problemi için geliştirilen sezgisel algoritma, tavlama benzetimi, tam sayılı matematiksel programlama ve Real Cut 1D hazır paket programıyla çözümler karşılaştırılmıştır. Sonuçlar sarf edilen ana malzeme, fire oranları ve çözüm süreleri açısından değerlendirilmiştir. Kullanılan yöntemlerin sarf edilen ana malzeme ve fire oranı bakımından yüksek verimliliğe sahip oldukları görülmüştür. Hesaplama süresi açısından bakıldığında geliştirilen sezgisel algoritma ve Real Cut 1D programının diğer yöntemlere göre daha iyi sonuçlar ürettiği tespit edilmiştir. Geliştirilen sezgisel algoritma çözüm, fire oranı ve hesaplama süresi açısından gayet iyi sonuçlar üretmesi nedeniyle tercih edilebilir yöntemlerden biri olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Reference26 articles.
1. [1] Poldi, K. C., de Araujo, S. A., 2016. Mathematicalmodels and a heuristic method for the multiperiod one-dimensional cutting stock problem. Annals of Operations Research, 238(1), 497-520.
2. [2] Onursal, F. S., Fığlali, A., & Kayman, Y., 2015. A Model For Optimizing Material Assortment. Eurasian Business & Economics Journal, 2(2), 76-92.
3. [3] Söke, A., Bingül, Z., 2005. İki Boyutlu Giyotinsiz Kesme Problemlerinin Benzetilmiş Tavlama Algoritması ile Çözümlerinin İncelenmesi. Politeknik Dergisi, 8(1), 25-36.
4. [4] Fırat, H., Alpaslan, N., 2019. Sezgisel Algoritmalar Kullanılarak İki Boyutlu Dikdörtgen Şerit Paketleme Probleminin Çözümü. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 17, 315-322.
5. [5] Pierini, L. M., Poldi, K. C., 2021. An analysis of the integrated lot-sizing and cutting-stock problem formulation. Applied Mathematical Modelling, 99, 155–165.