Affiliation:
1. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı dağcılık faaliyetlerine katılan bireylerin, açık alan rekreasyon aktivitesi olarak dağcılığı tercih etme nedenlerini, dağcılığın kişisel gelişimlerine katkısını, iş ve özel yaşamları üzerine etkisini belirleyerek; dağcılık faaliyetlerinin bireylerin yaşam doyumu ile bir ilişkisinin olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemi kullanılarak İzmir’de faaliyet gösteren bir dağcılık kulübüne üye, 27 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler neticesinde, bireylerin dağcılık etkinliklerine katılım amaçları arasında doğada zaman geçirmek, spor yapmak, sosyalleşmek, risk, macera, heyecan, mutluluk, mücadele, adrenalin ve benzenleri yer almaktadır. Dağcılık faaliyetlerine katılımın bireylerin hayatında önemli bir yere sahip olduğu, keşfetmeye, sosyalleşmeye, kendini dinlemeye ve ruhen yenilenmeye katkısının olduğu görülmüştür. Bu amaçlar dağcılık ile uğraşanlara huzur ve mutluluk sağlamakta ve bireylerin yaşam doyumlarına yönelik olumlu bir etki oluşturmaktadır. Sonuç olarak bireylerin dağcılık faaliyetlerine katılımları ile elde ettikleri yaşam doyumları arasında olumlu bir ilişkinin olduğu gözlenmiştir. Yaşam doyumu, mutluluğun veya öznel iyi oluşun “bilişsel” bir kavramsallaştırması olarak görülmektedir. Bununla birlikte kişinin ihtiyaçlarını, hedeflerini ve isteklerini yerine getirme yargılarını içermektedir.
Reference39 articles.
1. Ardahan, F. & Yerlisu Lapa, T. (2011). Açıkalan rekreasyonu: bisiklet kullanıcıları ve yürüyüşçülerin doğa sporu yapma nedenleri ve elde ettikleri faydalar. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 8(1), 1327–1341.
2. Argyle, M. (1996). The social psychology of leisure. London: Penguin.
3. Broadhurst, R. (2003). Managing environments for leisure and recreation. Routledge: London.
4. Chen, H. B., Yeh, S. S. & Huan, T. C. (2014). Nostalgic emotion, experiential value, brand image, and consumption intentions of customers of nostalgic-themed restaurants. Journal of Business Research, 67(3), 354–360.
5. Chen, W.C. (2016). Leisure participation, job stress, and life satisfaction: Moderation analysis of two models. social behavior and personality: An International Journal, 44(4), 579–588. Doi:10.2224/sbp.2016.44.4.579.