TÜRKİYE KÜRESEL KONTEYNER LİMAN PROJELERİ: 2035 YILI KONTEYNER TRAFİK HACMİ VE DIŞ TİCARET PROJEKSİYONU

Author:

ÖZTEMİZ Handan1ORCID,VATANSEVER Kemal2ORCID

Affiliation:

1. ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ

2. ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ

Abstract

İhracata dayalı büyüme modeli çerçevesinde Türkiye kalkınma planlarında mega konteyner liman projelerine yer verilmiştir. Bu planlarda küresel ticaretin en büyük ortakları olan limanların kapasitesinin artırılması ile ülke dış ticaretini kolaylaşacağı ve uluslararası ticaret rotalarında ülke limanlarının daha çok talep edileceği öngörülmektedir. Bu çalışmada söz konusu konteyner liman projeleri kapsamında öncelikle konteyner liman hacmi ile dış ticaret değişkenleri arasında ekonometrik olarak anlamlı bir ilişkinin tespit edilmesi amaçlamıştır. Bu amaca paralel Türkiye konteyner liman trafiği verisinden yararlanarak, limanların kademeli olarak tamamlanacağı yıl olan 2035 yılı için tahmini konteyner liman trafik hacmi stokastik süreçlerle ile hesaplanmış, ardından ekonometrik ilişki parametresi ile birleştirilerek tahmin edilen konteyner liman trafik hacminin Türkiye ihracatı, ithalatı ve toplam dış ticaret hacmine nasıl yansıyacağı modellenmiştir. Araştırmanın bulgularında mega konteyner liman projelerin sağladığı toplam kapasiteye ihtiyaç duyulacağı bu bağlamda bu yatırımların geciktirilmemesinin önemi ortaya konarken, bu konteyner liman projelerinin de kademeli olarak aktif kullanıldığı 2035 yıl sonunda Türkiye ihracatının 350 milyar dolara, ithalatının 340 milyar dolara, toplam dış ticaret hacminin de 694 milyar dolar seviyelerine yükseleceği tahmin edilmiştir.

Publisher

Anadolu University

Subject

Computer Science Applications,History,Education

Reference63 articles.

1. Akgül, E. F., Solak Fışkın, C., Düzalan, B., Erdoğan, T., & Karataş Çetin, Ç. (2015). Port competitiveness and efficiency: An analysis of Turkish container ports. European Conference on Shipping, Intermodalism and Ports (Econship)’ta sunulan bildiri. Sakız Adası.

2. Alderton, P. M. (2008). Llyods’s pratical shipping guides-Port management and operations. (3. baskı). Londra: Informa Law. Amoako, J. (2002). Forecasting Australia’s international container trade. 25th Australian Transport Research Forum’da sunulan bildiri. Canberra.

3. An, L., & Xu, H. (2009). Prediction based on grey model of cargo throughput of Tianjin port. W. Hu & X. Li (Eds.), 2009 International Conference on Information Engineering and Computer Science (s. 1-4) içinde. California: IEEE.

4. Ateş, A., Karadeniz, Ş., & Esmer, S. (2010). Dünya konteyner taşımacılığı pazarında Türkiye'nin yeri. Denizcilik Fakültesi Dergisi 2(2), 83-98.

5. Awah, P. C., Nam, H., & Kim, S. (2021). Short term forecast of container throughput: New variables application for the Port of Douala. Journal of Marine Science and Engineering, 9(7), 720.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3