Affiliation:
1. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
2. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ, MUĞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Sosyal hizmetin birey, aile ve grup ve toplum çalışmalarını yürüttüğü alanlardan birisi de tıbbi sosyal hizmet alanıdır. Tıbbi sosyal hizmet alanında görev yapan sosyal hizmet uzmanları, hasta ve hasta yakınlarına yönelik uygulama gerçekleştirdikleri gibi, hastanede çalışan personele yönelik de müdahale gerçekleştirmektedirler. Hastanelerde görev yapan güvenlik görevlilerinin, hastanede sorun yaşayan bireylerle daha fazla karşılaşma durumları söz konusu olması nedeniyle öfke kontrolüne ihtiyaç duydukları düşünülmektedir. Çalışmada hastanelerde öfke kontrolü konusunda bir farkındalık oluşturmak için güvenlik görevlileri özelinde bir sosyal hizmet grup çalışması tasarımı oluşturulması hedeflenmiştir. Grup çalışması tasarımı ile güvenlik görevlilerin öfke farkındalıklarının sağlanmasına katkı sunulması, öfke duygusunun olumsuz davranışlara dönüşmesinin önüne geçilmesi ve bu bağlamda davranış değiştirmeye yönelik oturumların tasarlanması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında tasarlanan grup tasarımı tıbbi sosyal hizmet alanında hem sosyal hizmet öğrencilerine hem de sahada aktif çalışan sosyal hizmet uzmanlarına ilham vermesi ve rehber olması açısından önemlidir. Çalışmada, grup hazırlık süreci, grubun oluşturulması, oturumların planlanması ve uygulamaya yönelik içeriklerle, grubun sonlandırılması aşamalarının plan ve tasarımına yer verilmiştir.
Reference26 articles.
1. Albayrak, B. ve Kutlu, Y. (2009). Ergenlerde öfke ifade tarzı ve ilişkili faktörler. Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Bilim ve Sanatı Dergisi, 2(3), 57-69.
2. Ahmed, S. (2014). Duyguların kültürel politikası. (Sultan Konut, Çev.). İstanbul: Sel Yayınları.
3. Aydoğan, A. & Özkan B. (2020). Öfke kavramı ve sağlık çalışanı olmak. Türkiye Sağlık Araştırmaları Dergisi, 1(1), 14-22.
4. Aygün, H. & Metin, S. (2022). Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin pandemi ile ilişkisi. Anatolian Journal of Emergency Medicine 5(1), 7-12. https://doi.org/ 10.54996/anatolianjem.1020308.
Batman, H. (2014). The dance of criminology with policy makers and wider public. Law & Justice Review, 5(9), 233-245.
5. Bekiroğlu, S. (2021). Covid-19 pandemisi ile mücadelede tıbbi sosyal hizmetin rolü. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi-BÜSBİD, 6 (Özel Sayı), 73-85.