Süreç Odaklı Yazma Yaklaşımının Yazma Tutukluğu Üzerindeki Etkisi

Author:

GEZMİŞ Nejla1ORCID

Affiliation:

1. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Öğrencilerin İngilizce yazma dersinde başarılı olamamalarının sebeplerinden biri de yazma tutukluğu yaşamalarıdır. Öğrenciler; dilbilgisi, sözcük bilgisi, yazım bilgisi gibi çeşitli bilgi eksikliği, planlama stratejilerinden yoksun olma, düzeltme yapma konusunda yanlış bilgilere sahip olma, stres yaşama, verilen zamanın yetersiz olduğunu düşünme, konuyu ilgi çekici bulmama gibi pek çok nedenden dolayı yazma tutukluğu yaşayabilmektedir. Pek çok çalışmada beyin fırtınası, araştırma yapmak, taslak plan oluşturmak, düzeltme konusunda bilgilenmek gibi tekniklerin yazma tutukluğunu gidermede etkili olduğu önerilse de bu konudaki deneysel çalışmaların sayısı azdır. Bu nedenle, bu çalışmada diğer çalışmalardaki önerilerin işaret ettiği Süreç Odaklı Yazma Yaklaşımının yazma tutukluğunu giderme konusunda etkili olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Deneysel araştırma modellerinden Tek gruplu Öntest-Sontest Modelinin uygulandığı bu çalışmada İngilizce Mütercim-Tercümanlık Anabilim Dalında 1. sınıfta öğrenim gören 46 öğrencinin tutukluk düzeyleri Mike Rose tarafından geliştirilen ölçek ile ölçülmüştür. Sonrasında, Süreç Odaklı Yazma Yaklaşımının kuramsal ve uygulamalı olarak öğretildiği öğretim süreci uygulanarak öğrencilerin akademik düzeyde bir metin yazmaları sağlanmıştır. Öğrencilerin bu süreç boyunca tutukluk yaşayıp yaşamadıkları aynı ölçek ile tekrar ölçülmüştür. İki ölçümden elde edilen veriler İlişkili Örneklemler T-Testi ile karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda sontest lehine anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, Süreç Odaklı Yazma Yaklaşımının yazma tutukluğunu gidermede etkili olduğu anlaşıldığı için yazma derslerinde bu yaklaşımın kullanılmasının yazma başarısını ve kalitesini artıracağı düşünülmektedir.

Publisher

Afyon Kocatepe Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Subject

General Medicine

Reference57 articles.

1. Abdullah, H., Zain, A. M., Ab Wahab, N., Muzhafar, M., Idrus, M. M. ve Ahmad, M. R. W. (2020). A process approach in the teaching of writing: Saving 21st century learners from writer’s block. Universal Journal of Educational Research, 8(12), 7160-7174.

2. Ahmed, S. J. (2019). An analysis of writer’s block: Causes, characteristics and solutions (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Kuzey Florida Üniversitesi, Kuzey Florida, ABD.

3. Akpınar, F. B. (2007). The effect of process-oriented writing instruction on writer’s block, writing apprehension, attitudes towards writing instruction and writing performance. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi), Marmara Üniversitesi, İstanbul, Türkiye.

4. Alodwan, T. A. A. ve Ibnian, S. S. K. (2014). The effect of using the process approach to writing on developing university students’ essay writing skills in EFL. Review of Arts and Humanities, 3(2), 139-155. ISSN: 2334-2935.

5. Baker-Brodersen, E. M. (1988). Writer's block and a cognitive process model of composing: Recent research and implications for teaching (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Iowa State Üniversitesi, Iowa State, ABD.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3