COVID-19 Pandemisinde Gebelerin Depresyon ve Gebelik Distres Düzeylerinin Değerlendirilmesi
Author:
İçel Sema1ORCID, Aydoğan Arzu2ORCID, Günay Molu Nesibe3ORCID
Affiliation:
1. GAZIANTEP ISLAM SCIENCE AND TECHNOLOGY UNIVERSITY, FACULTY OF HEALTH SCIENCES 2. UNIVERSITY OF HIGHER SPECIALIZATION, FACULTY OF HEALTH SCIENCES 3. Necmettin Erbakan University Faculty of Nursing
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı, COVID-19 pandemisi döneminde gebelerdeki depresyon ve distres düzeylerinin değerlendirilmesidir.
Yöntem: Çalışmamız tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırmadır. Mayıs 2021-Ekim 2021 tarihleri arasında T.C. vatandaşı olan en az 3 aylık gebe olan 466 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma materyali üç bölümden oluşmaktadır. Birinci kısımda tanımlayıcı bilgi formu, ikinci kısımda Beck Depresyon Envanteri, üçüncü kısımda ise Tilburg Gebelikte Distres Ölçeği yer almaktadır.
Bulgular: Araştırmaya katılan gebelerin %22.5’inin 33-37 yaş grubunda, %39.5’inin lise mezunu, tamamına yakınının evli olduğu, yarıdan fazlasının ev hanımı olduğu, %34.3’ünün gelir durumunu orta algıladığı, %34.5’inin 13-25 arası gebelik haftasında olduğu belirlenmiştir. Ayrıca %76.2’sinin koronavirüs geçirmediği ancak tamamına yakınının koronavirüse yakalanma korkusu yaşadığı ve yarısına yakınının bebeğini kaybetme korkusundan dolayı koronavirüse yakalanma korkusu yaşadığı belirlenmiştir. Çalışmaya katılan gebelerin %27.5’inde şiddetli düzeyde depresyon yaşadığı belirlenmiştir. Çalışmaya dahil edilen gebelerin önemli bir bölümünde değişen şiddetlerde depresyon saptanmıştır. Ayrıca gebelerin yarısından fazlasının olumsuz duygulanım yaşadıkları, eş katılımının olmadığı ve distres yaşadıkları belirlenmiştir.
Sonuç: Önemli perinatal sonuçları olabilecek ciddi distres ve depresif bozuklukların değerlendirilmesi; mevcut COVID-19 pandemisi ve gelecekteki pandemi süreçlerinde rutin gebelik takibine uygun ve gerekli bir adım olarak dahil edilmesi önerilmektedir.
Publisher
Ege Universitesi
Reference28 articles.
1. Aydın Doğan, R., Kızılkaya, T., Hancıoğlu Aytaç, S. ve Taşlar, N. (2020). COVID-19 pandemisinde; gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde kadınların sosyal destek gereksinimi ve ebelik yaklaşımları. Turkish Studies, 15(4), 679-690. 2. Berthelot, N., Lemieux, R., Garon-Bissonnette, J., Drouin-Maziade, C., Martel, E. ve Maziade, M. (2020). Uptrend in distress and psychiatric symptomatology in pregnant women during the COVID-19 pandemic. Acta Obstet Gynecol Scand, 99(7), 848-855. 3. Bayrampour, H., Tomfohr, L. ve Tough, S. (2016). Trajectories of perinatal depressive and anxiety symptoms in a community cohort. J Clin Psychiatry, 77(11), e1467-e1473. 4. Cascella, M., Rajnik, M., Cuomo, A., Dulebohn, S.C. ve Di Napoli, R. (2020). Features, Evaluation, and Treatment of Coronavirus (COVID-19). NCBI Bookshelf. StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. 5. Çapık, A. (2013). Tilburg gebelikte distres ölçeği’ nin geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Doktora Tezi. Atatürk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Erzurum, Türkiye.
|
|