Affiliation:
1. EGE ÜNİVERSİTESİ, HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ, HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ, RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI
2. EGE ÜNİVERSİTESİ, ATATÜRK SAĞLIK YÜKSEKOKULU
Abstract
Amaç: Organ nakli alıcıları, nakil işleminden önce ve sonra birçok psikososyal sorun yaşarlar. Psikolojik dayanıklılık, bu sorunlarla etkili bir şekilde başa çıkmada önemli bir faktördür. Bu çalışma, böbrek ve karaciğer nakli olan hastalarda psikolojik dayanıklılık düzeylerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Yöntem: Bu tanımlayıcı çalışmada Temmuz-Eylül 2021 tarihleri arasında organ nakli yapılan ve özel bir hastanede tutulan ve poliklinikte takip edilen 114 hasta ile yürütülmüştür. Kişisel Bilgi Formu ve Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (PSA) araştırma verilerinin elde edilmesinde kullanılmıştır. Veriler, tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örnekler t testleri ve tek yönlü ANOVA testleri kullanılarak analiz edilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 45.06±12.03 olarak bulunmuştur. Hastaların %59,6'sı erkek, %78,9'u evli, %33,3'ü emekli, %53,5'i ilkokul mezunuydu. Hastaların %53,5'ine böbrek nakli, %63,2'sine son 1 yıl içinde nakil yapılmıştır. Hastaların psikolojik dayanıklılık ölçeği puan ortalamaları 121.14±8.09’dur. Hastaların cinsiyet, medeni durum, eğitim durum, ekonomik durum ve hastalık süresine göre psikolojik sağlamlık puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p