Affiliation:
1. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Sistematik botanik çalışmalarında morfolojik karakterlerin yetersiz kaldığı durumlarda moleküler çalışmalar yapılmaktadır. Çalışmanın güvenilir olabilmesi için kaliteli ve yeterli miktarda DNA elde edilmelidir. Bu çalışmada Thymus L. cinsine ait bazı taksonlar kullanılarak 3 farklı izolasyon yöntemi denenmiştir. Araştırmalarımız ile klasik CTAB yöntemi modifiye edilmiştir. Yapılan yeni protokolde CTAB protokolüne ek olarak STE, PVP 40 gibi kimyasallar eklenmiş ve bazı inkübasyon süreleri değiştirilmiştir. İzolasyon sonucunda elde edilen DNA’da klasik yöntemlere ve hazır kit kullanımına oranla daha saf genomik DNA’nın elde edildiği görülmüştür.
Publisher
Turkish Journal of Biodiversity, Artvin Coruh University
Reference10 articles.
1. Aneva I, Zhelev P, Bonchev G, Boycheva I, Simeonova S, Kancheva D (2022). DNA barcoding study of represantative Thymus species in Bulgaria. Plants 11(3): 1-10.
2. Demirpolat A (2017). Türkiye'de Yetişen Bazı Scandix L. (Apiaceae) Türleri Üzerinde Biyosistematik Araştırmalar. PhD, Fırat University, Elazığ, Turkey.
3. Deniz G (2007). Türkiye'de Yetişen Ziziphora L. (Lamiaceae) Taksonlarının Moleküler Sistematiği. MSc, Balıkesir University, Balıkesir, Turkey.
4. Doyle JJ, Doyle JL (1990). Isolation of plant DNA from fresh tissue. Focus 12 (1): 13-15.
5. Drábková LZ (2014). DNA Extraction from Herbarium Specimens. Molecular Plant Taxonomy 1115:69-84 .