Pilot yorgunluğu açısından uçuş teçhizatının değerlendirilmesi

Author:

GEVREK İsmail1,GÜRÜ Metin2,BAŞER Furkan3

Affiliation:

1. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, KAZALARIN ÇEVRESEL VE TEKNİK ARAŞTIRMASI ANABİLİM DALI (DİSİPLİNLERARASI), KAZALARIN ÇEVRESEL VE TEKNİK ARAŞTIRMASI (DR)

2. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ PR.

3. ANKARA ÜNİVERSİTESİ, UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ, AKTÜERYA BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, AKTÜERYA BİLİMLERİ ANABİLİM DALI

Abstract

Helikopter uçuşlarında baskın ve gizliliğin ön planda tutulduğu planlamalarda geceden faydalanma önem kazanmakta ve geceyi avantaja çevirme konusunda gece görüş sistemleri önemli rol oynamaktadır. Gece uçuşlarının icra edildiği zaman aralığı ve ilave takılan teçhizat, yorgunluğa; yorgunlukta havacılık anlamında, dikkat azalmasına, konsantrasyon güçlüğüne ve hatalı karar verme gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu çalışmayla, gece icra edilen uçuşlarda, fazladan takılan uçuş teçhizatının yarattığı bazı kısıtların iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Literatürden faydalanmak suretiyle gece görüş gözlüklerine ait özelliklerin değerlendirilmesi amacıyla anket oluşturulmuştur. İlgili firmalardan temin edilen farklı fosfor tiplerinde (beyaz ve yeşil) gece görüş gözlükleri ile uçuş icra edilmiştir. Pilotlardan, anket yöntemiyle, her tip gece görüş gözlüğüne ait, derinlik algısı, kontrast hassasiyeti, mesafe tahmini hassasiyeti, hale etkisi, beden yorgunluğu, boyun ağrısı şiddeti ve göz yorgunluğunu şiddetinin belirtilmesi istenmiştir. Yapılan çalışmada, pilotların farklı tipte gece görüş gözlüğü kullanılarak icra ettiği uçuşlarda bilişsel yorgunluğun tespiti ve bu durumun sonuçlarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Mesafe tahmini, derinlik algısı gibi hususlarda, beyaz fosforlu gece görüş gözlüğünün, yeşil fosforlu gece görüş gözlüğüne göre daha iyi sonuçlar vermiş olsa da, farklı ay durumu, farklı çevresel uçuş ortamları (karla örtülü arazi, sık orman gibi) ve farklı görev tiplerinde, daha uzun süre uçularak denenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Publisher

Turkish National Defense University

Subject

General Engineering

Reference46 articles.

1. Ang B, Harms-Ringdahl K. (2006). Neck pain and related disability in helicopter pilots; a survey of prevalence and risk factors. Aviation space environment medicine ; 77(7); 713-719.

2. Belland M. K., (2003). Aircrew Performance Cutting Edge. Air university, 35, 5-6.

3. Beshany, P., R., (2009). Analysis Of Navy Flight Scheduling Methods Using Flyawake, Yüksek Lisans Tezi, Naval Postgraduate School, California.

4. Button, K. (2017). Collision Aviodance. Aerospace, 22-29.

5. Bridger, R.S., Groom, M.R., Jones, H. Pethybridge, R.J., PuUinger, N., (2005). Task and postural factors are related to back pain in helicopter pilots. Aviation space environment medicine; 73(8), 805-811.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3