SAVUNMA SANAYİİ UYGULAMALARINDA GÖZ ÖNÜNE ALINAN BAŞLICA İTKİ VEKTÖRÜ DENETİMİ YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ

Author:

Özkan Bülent1ORCID

Affiliation:

1. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Abstract

Son yıllardaki teknolojik gelişmelere bağlı olarak, mühimmat denetiminde farklı yaklaşımlar ele alınmaya başlamıştır. Özellikle geniş alana saldırı kavramının yerini nokta hedef tahribatının alması sonucunda denetimli mühimmat kullanımı daha popüler hale gelmiştir. Menzil, uçuş süresi ve hedefte doğruluk gibi başarım parametrelerinin iyileştirilmesi doğrultusunda, aerodinamik denetim yüzeyleri, tepki jeti ve itki vektörü gibi yönlendirme mekanizmaları, mühimmat denetimi kapsamında gerek teorik gerekse pratik olarak geniş bir uygulama alanı bulmuştur. Bahsedilen yöntemler bir arada değerlendirildiğinde, itki vektörü denetiminin, aerodinamik denetim yüzeylerinin sebep olduğu daha geniş sürüklenme yüzeyi ve düşük manevra kabiliyeti olumsuzluklarına sahip olmaması, ayrıca tepki jeti yaklaşımına nazaran denetlenebilirliğinin daha yüksek olması nedeniyle, bilhassa kısa zaman zarfında yüksek manevra yeteneğinin istendiği uygulamalar için bir adım öne çıktığı görülmektedir. Konuyla ilgili literatür incelendiğinde, itki vektörü denetimi dahilinde göz önüne alınan çeşitli tekniklerin mevcut bulunduğu göze çarpmaktadır. Bu çalışmada, mühimmat denetiminde ele alınan başlıca itki vektörü denetimi yaklaşımlarından bahsedilmekte ve belirtilen yöntemlerin üstünlük ve zayıflıkları karşılaştırmalı olarak vurgulanmaktadır.

Publisher

Turkish National Defense University

Reference11 articles.

1. Bates, L. B. ve Young, D. T. (2012). Development testing of electric thrust vector control systems for manned launch vehicle applications, Proceedings of the 41st Aerospace Mechanisms Symposium, Jet Propulsion Laboratory, ABD.

2. Bernacchia, D. (2019). Design of thrust vectoring attitude control system for lunar lander flying testbed, Bitirme Tezi, Universita’ Di Bologna, İtalya.

3. Dée, G., Vanthuyne, T., Potini, A., Pardos, I. ve De Crombrugghe, G. (2019). Electromechanical thrust vector control systems for the Vega-C launcher, Proceedings of the 8th European Conference for Aeronautics and Space Sciences (EUCASS), Madrid, İspanya.

4. Facciano, A. B., Seybold, K. G., Teri, L. W.-K. ve Widmer, D. O. (2002). Evolved SeaSparrow missile jet vane control system prototype hardware development. Journal of Spacecraft and Rockets, 522-531.

5. Jerin, J., Subanesh, S. R., Aravind, K. T. R., Naveen, N., Vignesh, R., Krishna, G. B. ve Sanal, K. V. R. (2013). Numerical studies on thrust vectoring using shock ınduced supersonic secondary jet, International Journal of Aerospace and Mechanical Engineering, 7(8), 1714-1720.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3