TASARIM EĞİTİMİNDE İNOVASYON VE GİRİŞİMCİLİĞE DAİR BECERİLER VE BİR DERS MÜFREDATI

Author:

EKEN Begüm1ORCID

Affiliation:

1. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

Abstract

İnovasyon, mevcut çözümleri araştırmaya dayanır, bir şeyin “yeni” olması demek değil, var olanı iyileştirmeye, geliştirmeye ve ihtiyaca yönelik çözüm bulmak demektir. Bu noktada tasarım ve inovasyon temel bağlamda büyük benzerlikler göstermektedir. Tasarım problem çözme sanatı olarak tanımlanırsa, yaratıcı endüstriler daima kullanıcı ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yaratıcı ve yenilikçi yönü kuvvetli sonuçlar elde etmek için çabalarlar. Bu sebeple, tasarım eğitiminin en temel amaçlarından biri öğrenciye yenilikçi, yaratıcı ve eleştirel bir bakış açısı kazandırmaktır. Yenilikçi düşünme yeteneği eğitim yöntemlerini de geliştirerek öğrencileri problemleri çözmek için daha yüksek bir düşünme düzeyi kullanmaya zorlar. Tasarımın çok yönlü ve çok disiplinli bir yapıya sahip olması tasarım eğitiminin de bu şekilde düzenlenmesini gerekli kılmaktadır. Tasarım eğitimi alan bir öğrenci yaratıcı kabiliyetinin yanında bu fikirleri gerçekleştirebilecek girişimde bulunacak bilgiye de sahip olmalıdır. Yaratıcı endüstri bölümlerinden mezun olan öğrenciler çoğu zaman çok disiplinli ortamlarda; işletme, girişimcilik, pazarlama alanlarında da faaliyet gösterdikleri için bir temel oluşturması adına bu çalışmada tasarım eğitiminde okutulmak üzere inovatif düşünme, inovasyon yaratımı ve girişimcilik temel kavramlarını konu alan bir ders önerisinde bulunulmuştur.

Publisher

Turkish Online Journal of Design, Art and Communication

Subject

General Medicine

Reference22 articles.

1. Armitage, A., Cordova, A. & Siegel, R. (2017). Design-thinking: the answer to the impasse between innovation and regulation. UC Hastings Research Paper, (250).

2. Asuman, A. S. (2014). Türkiye’de girişimcilik ve Türk girişimci profili üzerine bir analiz. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(2), 41-58.

3. Bennet, Sharon. The Experience Age Has Arrived. BATimes: https://www.batimes.com/articles/the-experience-age-has-arrived.html

4. Bessant, J. & Tidd, J. (2007). Innovation and entrepreneurship. John Wiley & Sons.

5. Bozkurt, Ö. (2006). Girişimcilik eğiliminde kişilik özelliklerinin önemi. Girişimcilik ve kalkınma dergisi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3