Affiliation:
1. MARMARA ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
2. Gebze Fatih Devlet Hastanesi
3. Marmara Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
Abstract
Amaç: Çalışmanın amacı, omuz impingement hastalarında egzersiz esnasında veya öncesinde uygulanan TENS uygulamasının ağrı, eklem hareket açıklığı ve kinezyofobi düzeyi üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıydı.
Yöntem: Çalışmamıza, 18-65 yaş aralığında omuz impingement tanısı alan, çalışma ve kontrol gruplarına eşit dağılacak şekilde toplam 40 hasta dahil edildi. Kontrol grubundaki hastalara (yaş=60.3±2.79 yıl; 4 erkek-16 kadın) 3 hafta boyunca toplamda 12 seans, klinikte yaygın şekilde kullanılan ultrason, TENS ve hot-pack uygulaması yapılıp hemen ardından kuvvetlendirme ve germe egzersizleri yaptırıldı. Çalışma grubundaki hastalara ise (yaş=61.0±2.38 yıl; 3 erkek-17 kadın) kontrol grubundan farklı olarak egzersiz tedavisi, TENS uygulaması ile birlikte yaptırıldı. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası ağrı düzeyleri Vizüel Analog Skalası, eklem hareket açıklık değerleri Universal Gonyometre, kinezyofobi düzeyleri ise Tampa Kinezyofobi Skalası ile değerlendirildi.
Bulgular: Ağrı, aktif ve pasif eklem hareket açıklıkları ve kinezyofobi tedavi öncesi ve sonrası değerleri karşılaştırıldığında her iki grupta da tüm parametreler açısından istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler bulundu (p=0.001). Parametrelerin tedavi sonrası ile öncesi arasındaki değişim farkları gruplar arasında karşılaştırıldığında, iki grup arasında kinezyofobi (p=0.033), pasif (p=0.001) ve aktif eksternal rotasyon (p=0.003) eklem hareket açıklığı değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanırken, diğer parametreler açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05).
Sonuç: Çalışmamızda egzersiz sırasında yapılan TENS uygulamasının, egzersiz öncesinde yapılan TENS uygulamasına göre; kinezyofobiyi azaltma ile aktif ve pasif eksternal rotasyon açılarını artırmada daha etkili bir yöntem olduğu sonucuna varıldı.
Publisher
Karya Journal of Health Science
Reference31 articles.
1. Horowitz EH, Aibinder WR. Shoulder Impingement Syndrome. Physical Medicine and Rehabilitation Clinics. 2023;34(2):311-334.
2. Castaldo M, De Angelis D’Ossat A, Gnessi P, Galeoto G. A Systematic Review on Low-Level Laser Therapy in the Management of Shoulder Impingement Syndrome. Applied Sciences. 2023;13(6):3536.
3. Hakgüder A, Taştekin N, Birtane M, Uzunca K, Zateri C, Necdet S. Comparison of the short-term efficacy of physical therapy in subacromial impingement syndrome patients with stage i and ii magnetic resonance imaging findings. Archives of Rheumatology. 2011;26(2):127-134.
4. Pirinççi CŞ, Cihan E, Arca M, Durmaz ED, Ün N. Ağrılı omuz patolojilerinde görülen kinezyofobinin yaşam kalitesi ve omuz fonksiyonelliğine olan etkisi. Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi. 2021;26(1):3-10.
5. Burwinkle T, Robinson JP, Turk DC. Fear of movement: factor structure of the Tampa Scale of Kinesiophobia in patients with fibromyalgia syndrome. Pain. 2005;6(6):384-391.