Affiliation:
1. ANKARA ÜNİVERSİTESİ, HUKUK FAKÜLTESİ, ÖZEL HUKUK (DR)
Abstract
Türkiye-Avrupa Birliği (AB) arasında bir ortaklık ilişkisi ve bunun üzerine kurulmuş olan bir Gümrük Birliği bulunmaktadır. 1995 yılında kurulan bu Gümrük Birliği ise sanayi ürünleri ile işlenmiş tarım ürünlerini kapsamaktadır. Gümrük Birliğinin kapsadığı konuların yanında, karar alma ve uyuşmazlıkların çözümü mekanizmaları da dönemin şartlarını yansıtacak görünümde ve sınırlı bir şekilde düzenlenmiştir. Türkiye-AB arası ilişkilerin farklılaşması ve Dünya ticaret hacminin artmasıyla birlikte, bu ilişki yapısında değişiklik yapılmasına ilişkin değerlendirmeler yapılmaya başlanmıştır. Bu değerlendirmeler salt olarak mal veya hizmet ticaretini değil, kamu alımları başlığını da bünyesinde bulundurmaktadır. Ticaret hacmi oldukça büyük olan bu alanın, söz konusu ilişki çerçevesinde nasıl güncellenebileceği ise ayrıca tartışılmalıdır. Bu çalışma, mevcut Gümrük Birliğinin güncellenmesi/modernizasyonu gerekliliğini ve bu çerçevede kamu alımları başlığının durumunu ele almaktadır. Kamu alımları, gittikçe büyüyen bir ekonomik öneme sahipken, bu alandaki yapısal sorunları çözmek üzere ne gibi adımlar atılabileceği değerlendirilmelidir. Bu bakımdan, kamu alımları başlığında, Gümrük Birliğinin güncellenmesine yönelik çeşitli senaryolar dikkate alınacaktır. Bununla birlikte, bir alternatif olarak, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bünyesindeki kamu alımları ilişkilerinin değerlendirilmesi söz konusu olacak ve bu alternatif ilişkinin hukuki boyutu üzerinde durulacaktır.
Publisher
Ankara Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi
Reference21 articles.
1. - Akman, Sait. “AB-ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı: Türkiye Açısından Bir Değerlendirme”, Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi 13, no.1 (2014): 1-29.
2. - Aktaş, Gökhan ve Kaplan, Zeynep. “AB’nin Serbest Ticaret Anlaşmalarının Asimetrik Etkisi ve Türkiye”, Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi 4, no.1, (2020): 117 – 140.
3. - Alyanak, Servet. “Dünya Ticaret Örgütü Kamu Alımları Anlaşmasına Genel Bir Bakış ve Bu Anlaşmanın Avrupa Birliği’nde Uygulanması”, Marmara Avrupa Araştırmaları Dergisi 22, no. 1, (2014): 85-119.
4. - Anderson, Robert D. ve Müller, Anna Caroline. “The Revised WTO Agreement On Government Procurement (GPA): Key Design Features and Significance for Global Trade And Development”, Georgetown Journal Of International Law 48, (2017): 949-1008.
5. - Arat, Tuğrul ve Erten, Rıfat. “DTÖ Hukuku ve Türkiye’ye Etkileri”, içinde Dünya Ticaret Örgütü Doha Turu Çok Taraflı Ticaret Müzakereleri ve Türkiye, ed. Sait Akman ve Şahin Yaman, 355-418, Ankara: Tepav, 2008.