Affiliation:
1. HARRAN ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
2. MERSİN ÜNİVERSİTESİ
3. HARRAN ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerinin arttığı günümüzde, kuraklık giderek daha büyük bir sorun haline gelmektedir. Bu nedenle, ulusal ve uluslararası düzeyde kuraklıkla mücadele ve önleme stratejileri için kuraklığın geçmiş davranışlarının bölgesel düzeyde araştırılması oldukça önemlidir. Bu amaçla, sunulan çalışmada, Türkiye’nin kuzeydoğusunda yer alan Çoruh Havzası’nın meteorolojik kuraklık analizi yapılmıştır. Meteorolojik kuraklığın belirlenmesinde havza sınırları içerisinde bulunan beş farklı meteoroloji gözlem istasyonunda 1969-2020 yılları arasında ölçülen 52 yıllık yağış verileri kullanılmıştır. Kuraklık analizinde sadece yağış parametresine dayalı hesap yapan Standartlaştırılmış Yağış İndeksi (SYİ) yönteminden yararlanılmıştır. 1-, 3-, 6-, 9- ve 12- aylık zaman periyotlarında kurak ve yağışlı dönem oluşma yüzdeleri elde edilmiş ve farklı kuraklık sınıflarının meydana gelme yüzdeleri değerlendirilmiştir. Ayrıca, ele alınan tüm istasyonlarda en kurak dönemin süresi, kuraklığın şiddeti ve büyüklüğü elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlardan, havzada en uzun kurak dönemin (kritik dönem) çoğunlukla 2010 yılından sonra yaşandığı belirlenmiştir. Zaman ölçeğinin artmasıyla İspir istasyonu dışındaki diğer istasyonlarda kuraklık süresi ve şiddeti artmıştır. Tortum istasyonunun ele alınan istasyonlar arasında kuraklık açısından en riskli istasyon olduğu belirlenmiştir.
Subject
Colloid and Surface Chemistry,Physical and Theoretical Chemistry
Reference51 articles.
1. [1] Assembly U.N.G., “Elaboration of an international convention to combat desertification in countries experiencing serious drought and/or desertification, particularly in Africa”, Environmental Policy and Low, 24(1): 36, (1994).
2. [2] Topçu E. ve Karaçor F. “Erzurum istasyonunun standartlaştırılmış yağış evapotranspirasyon indeksi ve bütünleşik kuraklık indeksi kullanılarak kuraklık analizi”, Politeknik Dergisi, 24(2): 565-574, (2021).
3. [3] Gumus V., Simsek O., Avsaroglu Y. ve Agun B., “Spatio‐temporal trend analysis of drought in the GAP Region, Turkey”, Natural Hazards, 109(2): 1759-1776, (2021).
4. [4] Katipoğlu O.M., Yeşilyurt S. N. ve Dalkılıç H.Y., “Yeşilırmak havzasındaki hidrolojik kuraklıkların Mann-Kendall ve yenilikçi Şen yöntemi ile trend analizi”, Gümüşhane Üni. Fen Bil. Ens. Dergisi, 12 (2): 422-442, (2022).
5. [5] Citakoglu H. ve Coşkun Ö., “Comparison of hybrid machine learning methods for the prediction of short-term meteorological droughts of Sakarya Meteorological Station in Turkey”, Environmental Science and Pollution Research, 29(50): 75487-75511, (2022).
Cited by
2 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献