Öğretmen istihdam süreci ve değerlendirme yöntemleri: Türkiye ve Almanya örneklemi

Author:

ÖZENİCİ Salih1ORCID,EVCİM Hüseyin2ORCID

Affiliation:

1. Akdeniz Üniversitesi

2. Bolu İzzet Baysal Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Türkiye ve Almanya’da uygulanan öğretmen istihdam ve değerlendirme süreçlerine yönelik uygulama ve yöntemleri incelemektir. Bu bağlamda Almanya’da öğretmen değerlendirme ve istihdam sürecinde uygulanan Birinci Devlet Sınavı’nın ve 2016 yılı KPSS ÖABT Almanca Öğretmenliği sınavının içeriğini ve sınav sorularını Bloom’un taksonomisindeki bilişsel düzeylere göre analiz etmektir. Bu araştırmada doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de Almanca Öğretmenliği istihdam ve değerlendirme sürecinde tek tip değerlendirme yönteminin kullanıldığı, Almanca ÖABT’de, ağırlık olarak alan bilgisine dayalı alt düzey bilişsel becerilerin ölçüldüğü, alan eğitimini/öğretimini değerlendirmek üzere kullanılan çok sınırlı sayıda sorunun sorulduğu, bu soruların alan bilgisi testindeki sorularda olduğu gibi alt düzey beceri gruplarında yer aldığı ve alan didaktiği kapsamının uygulama gerektiren sorulara ise hiç yer verilmediği görülmektedir. Ayrıca, ÖABT Almanca öğretmen adaylarının öğretmen yeterliklerini/niteliklerini ölçmekten daha ziyade ağırlıklı olarak hizmet öncesi eğitim sürecinde edindikleri alan bilgilerini alt düzey bilişsel beceriler temelinde ölçtüğü de tespit edilmiştir. Almanya’da ise Almanca Öğretmenliğine değerlendirme süreci, çoklu değerlendirme yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu uygulamaların amacı, öğretmen adaylarının sahip olması gereken yeterlikler/nitelikler hakkında olabildiğince fazla kanıt elde etmektir. Almanya’da öğretmen değerlendirmesi ve istihdamında uygulanan sınavın içeriği öğretmen niteliklerine dayalı olarak gerçekleştirilmektedir. Almanya’da uygulanan Almanca Öğretmenliği Birinci Devlet Sınavı’nda kullanılan soru analizlerine bakıldığında, üst düzey bilişsel becerileri ölçmeye ve değerlendirmeye aynı şekilde öğretmen adaylarının öğretim bilgisini göstermelerini gerektiren türden sorulara daha çok yer verildiği görülmektedir. Bu verilerden hareketle, Türkiye’de Almanca Öğretmenliği istihdamında kullanılan sınavların eleme amaçlı yapıldığı, Almanya’da ise öğretmen niteliklerine dayalı olabildiğince çeşitli ve güvenilir yöntemler kullanılarak yetkin öğretmenlerin seçilmesi ve istihdamı amaçlandığı söylenebilir.

Publisher

RumeliDE Dil ve Edebiyat Arastirmalari Dergisi

Subject

General Medicine

Reference93 articles.

1. Abs, Hermann & Anderson-Park, E.. (2020). Der Vorbereitungsdienst für Lehrerinnen und Lehrer in Deutschland. Stand und Herausforderungen. Recht der Jugend und des Bildungswesens. 68. 152-161. 10.5771/0034-1312-2020-2-152.

2. Adıgüzel, O. C. (2013). Teacher recruitment in Turkey: Analysis of teacher selection exams in comparison with Revised Bloom’s taxonomy of educational objectives. Educational Research and Reviews, 8(21), 2136-2146.

3. Aydoğan, İ.; Çilsal, Z. (2007). Yabancı Dil Öğretmenlerinin Yetiştirilme Süreci (Türkiye Ve Diğer Ülkeler), Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı: 22 Yıl: 2007/1 (179-197 s.)

4. Baker, E. L., Barton, P. E., Darling-Hammond, L., Haertel, E., Ladd, H. F., Linn, R. L., ... & Shepard, L. A. (2010). Problems with the Use of Student Test Scores to Evaluate Teachers. EPI Briefing Paper# 278. Economic Policy Institute.

5. Barber, M., & Mourshed, M. (2007). How the world's best-performing school systems come out on top. McKinsey & Company.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3