Abstract
Bu çalışma, vergi planlamasının işletmelerin finansal performansını etkilşeyğp etkilemediğini araştırmaktadır. Bu bağlamda, kurumlar vergisi planlama stratejileri ve finansal performansa odaklanıyoruz. Çalışmada 1062 firmadan oluşan panel veri kullanılmıştır. Vergi planlaması ile ilgili tahminlerde Genelleştirilmiş Momentler Metodu (GMM) kullanılmıştır. Kurumsal vergi planlaması değişkenlerinin, dikkate alınan finansal performans boyutuna bağlı olarak, finansal performans ile pozitif ve anlamlı ilişkilere sahip olduğunu buluyoruz. Özellikle, efektif vergi oranı ve vergi planlama stratejilerinin riskliliği, seçilen firmaların karlılığı, büyümesi ve piyasa değeri ile önemli ölçüde ilişkilidir. Defter-vergi açığı, karlılık ve piyasa değeri ile önemli ölçüde ilişkilidir. Çok ulusluluk, seçilen firmaların karlılığı ve likidite pozisyonu ile anlamlı bir şekilde ilişkiliyken, örtülü sermaye ve somutluk piyasa değeri ve likidite ile anlamlı bir şekilde ilişkilidir. Kurumlar vergisi planlama stratejilerinin finansal performansı etkilediği sonucuna varılmıştır.
Publisher
Kocaeli Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference74 articles.
1. A&L Goodbody. (2012). Corporate migration to Ireland. Legal News. Retrieved 28 March, 2012, from http://www.algoodbody.com/en_nl/legal-news-2012.aspx
2. Abdolmohammadi, M.J. (2005). Intellectual capital disclosure and market capitalization. Journal of Intellectual Capital, 6(3), 397-416.
3. Abdul-Wahab, S. N., & Holland, K. (2012). Tax planning, corporate governance and equity value. The British Accounting Review, 44(2), 111–124.
4. AICPA. (2015). Introduction to personal income tax planning. Retrieved 27 August, 2015, from http://www.aicpa.org/interestareas/ personal financial planning/ cpe and events/ pages/tax-events.aspx
5. Akakpo, V. K. (2008). Principles, concepts and practice of taxation. Unpublished.