Affiliation:
1. VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ, ERCİŞ İŞLETME FAKÜLTESİ, İKTİSAT BÖLÜMÜ
2. VAN YUZUNCU YIL UNIVERSITY, VOCATIONAL SCHOOL
Abstract
Sanayi devrimi ile başlayan teknolojik gelişmeler sosyo-ekonomik hayatta birçok değişim ve dönüşümün ortaya çıkmasını sağlamıştır. Söz konusu bu değişimlerden biri de çalışma hayatında yeni çalışma modellerinden biri olan uzaktan çalışma modelidir. Uzaktan çalışma modeli ile çalışanların iş-yaşam dengesi de tartışma konusu olmuştur. Çalışanların iş tatmini ve iş-yaşam dengesini sağlamak söz konusu çalışanların iş verimlilikleri açısından önemli unsurlar olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı uzaktan çalışma kapsamında çalışanların iş-yaşam dengesini sağlamada etkili olan faktörlerin anket yöntemi ile elde edilen veriler aracılığıyla ortaya koymaktır. Bu çalışmada hedef kitle olarak uzaktan çalışan akademisyenler, bankacılar, öğretmenler, çağrı merkezi çalışanı ve yazılım mühendisleri olmak üzere 546 çalışandan anket yöntemi ile veri toplanmıştır. Çalışmada Minnesota İş Tatmini Envanteri’nin yirmi soruluk kısa versiyonu kullanılmış olup, elde edilen veriler ise SPSS paket 23 programı ile T-Testi, ANOVA testleri ile analizi yapılmıştır.
Publisher
Kütahya Dumlupınar University, Kütahya Faculty of Applied Sciences
Reference36 articles.
1. Alan, H., Köker, A. R. (2021). “Salgın Ve Uzaktan Çalışma Düzeninin Çalışanların Sosyal Ağ İlişkilerinin Değişimine Etkileri: Sistematik Yazın Taraması Ve Önermeler”. International Journal Of Management Economics & Business, 17(4), 1257-1279.
2. Akın, A., Ulukök, E., & Arar, T. (2017). “İş-yaşam dengesi: Türkiye’de yapılan çalışmalara yönelik teorik bir inceleme”. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(1), 113-124.
3. Arslan, G. T. (2018). “Çalışmanın Evrimi: Sanayi Toplumundan Sanayi Ötesi Topluma Geçiş”. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 2(1), 145-162.
4. Çelenk, H., Atmaca, M. (2010). “Esnek Çalışmanın İşgücü Maliyetlerine Ve Rekabet Gücüne Etkisi: Tekstil Sektöründe Bir Uygulama”. Yönetim Bilimleri Dergisi, 8(2), 187-202.
5. Dikmen, A. A. (1995). “İş doyumu ve yaşam doyumu ilişkisi”. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 50(03), 116-140.