“NEW” OPENINGS IN THE COMICS: MOTION COMICS AND TERMINOLOGICAL UNCERTAINTY

Author:

SARIKAYA Rasim1,ATILGAN Nadire2

Affiliation:

1. ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

2. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

Abstract

Töpffer tarafından ortaya atılan en erken tanımından bugüne çizgi roman kavramı, medyaya koşut bir tarihi süreci takip ederek tanımını güncel tutmuştur. Öz olarak, yazı-görsel birlikteliği ve ardışıklığı zorunlu kılan bir anlatı türü olarak tanımlanabilecekken önce basılı ardından periyodik yayıncılığın konusu, popüler tüketimin nesnesi olarak var olduğu medya tarafından yeniden tanımlanmıştır. Bu tanımlar, yeni medyanın ortaya çıkışına değin işlevselliğini korumuş olsa da sonrasında ortaya çıkan yeni formlar (hareketli çizgi roman vd.) tarafından aşındırılmışlardır. Dolayısıyladır ki bu süreçte, çizgi roman olduğu iddiasıyla yeni terimler ortaya atılmıştır. Bu çalışmada, yeni medyaya koşut ortaya çıkan dijital çizgi roman, web çizgi roman, interaktif çizgi roman, hiper çizgi roman, hareketli çizgi roman ve yarattıkları terminolojik belirsizlik ele alınmıştır. Bu terimlere ilişkin, literatürde yer alan tanımlama ve nitelemelerin yanında, örnek eserler üzerinden yürütülen karşılaştırmalı nitel analiz yoluyla aralarındaki ilişki ve başta hareketli çizgi roman olmak üzere ilgili terimlerin çizgi roman karşısındaki konumu incelenmiştir. Çalışmamızın sonucunda, bahsi geçen terimlere ilişkin niteliklerin birbirleriyle büyük oranda örtüştüğü dolayısıyla belirsizliğin terimsel düzeyde olduğu anlaşılmıştır. Ek olarak; hareketli çizgi romanın ve “hareket”, “ses”, “müzik” vb. unsurları içeren diğer örneklerin, çizgi romana atıfta bulunuyor olmalarına karşın çizgi romanın yapısal özelliklerini karşılamadıkları anlaşılmıştır. Çizgi roman üzerine akademik çalışmaların artıyor olmasına karşın yeni medya sonrası ortaya çıkan formlar ve terminoloji üzerine yürütülen kuramsal araştırma sayısı sınırlıdır. Dolayısıyla çalışmamızın ilişkin literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Publisher

Akdeniz Sanat, Akdeniz University

Subject

General Arts and Humanities

Reference27 articles.

1. Abellan Mancheño, A. (2019). Drawings That Speak More Than Words. A Study on Digital Comics Journalism (Master Thesis). Utrecht University, Faculty of Humanities, Utrecht.

2. Ardevol, E. Roig, A. San Cornelio, G. Pages, R. ve Alsine, P. (2010). Playful Practices: Theorising New Media Cultural

3. Production. B. Brauchler, and J. Postill, (Ed.), Theorising Media And Practice. New York: Berghahn Books.

4. Ayer, M. (2014). Interactive Graphic Novels: A Hybrid Advertising Technique. The Elon Journal of Undergraduate Research in Communications, Vol. 5, No. 2, s. 42-50.

5. Bagdikian, B. H. (2004). The New Media Monopoly. Boston: Beacon Press.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3