Abstract
Samenvatting
Inleiding
Een uniform triageprotocol voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ) beoogt bij te dragen aan een kwaliteitsverbetering van de signalering van gezondheidsrisico’s bij basisschoolkinderen. Het doel van dit onderzoek is om 1) de testeigenschappen van het uniforme triageprotocol te analyseren en 2) inzicht te krijgen in het oordeel van JGZ-professionals over de bruikbaarheid van het protocol in de JGZ-praktijk.
Methode
Er werden 459 basisschoolkinderen geïncludeerd die in aanmerking kwamen voor een routineonderzoek bij twee JGZ-organisaties. Oudergezondheidsvragenlijsten, gezondheidsdossiergegevens en JGZ-registratieformulieren werden gebruikt. De testeigenschappen van het protocol zijn vastgesteld, met bevindingen geïdentificeerd door JGZ-professionals en JGZ-vervolgacties (vervolgonderzoek JGZ of externe verwijzing) als criteria. De tevredenheid over het uniforme triageprotocol werd onderzocht door acht JGZ-professionals te interviewen.
Resultaten
De sensitiviteit (terecht positief) van het uniforme triageprotocol is voldoende tot goed, namelijk 0,73 voor identificatie van een bevinding en 0,91 voor JGZ-vervolgacties. De specificiteit (terecht negatief) is lager, respectievelijk 0,62 en 0,41. Professionals zijn tevreden over het gebruik van het uniforme triageprotocol.
Conclusie
Er worden weinig kinderen met risico’s gemist dankzij het uniforme triageprotocol en het instrument wordt door professionals bruikbaar bevonden in de dagelijkse JGZ-praktijk. Nader onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen, en om na te gaan in hoeverre deze werkwijze aansluit bij de behoeften van ouders.
Publisher
Springer Science and Business Media LLC
Reference18 articles.
1. Koplan JP, Fleming DW. Current and future public health challenges. JAMA. 2000;284:1696–8.
2. Baltag V, Pachyna A, Hall J. Global overview of school health services: data from 102 countries. Health Behav Policy Rev. 2015;2:268–83.
3. World Health Organization. Pairing children with health services. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe; 2010.
4. Wolfe I, Thompson M, Gill P, Tamburlini G, Blair M, Bruel A van den, et al. Health services for children in western Europe. Lancet. 2013;381:1224–34.
5. Parkin A, Frake C, Davison I. A triage clinic in a child and adolescent mental health service. Child Adolesc Ment Health. 2003;8:177–83.