Gayatri Chakravorty Spivak ve Postkolonyal Teori Üzerine Notlar

Author:

AKBAŞ Arif1ORCID

Affiliation:

1. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu makalede ünlü Hint filozofu ve entelektüeli Gayatri Chakravorty Spivak’ın yapıtları yorumlayıcı yaklaşım çerçevesinde tartışılıp incelenmiştir. Spivak, Hintli bir bilim kadını, edebiyat teorisyeni ve feminist eleştirmendir. En etkili postkolonyal entelektüellerden biri olarak kabul edilen Spivak, en çok “Madun Konuşabilir mi?” adlı makalesiyle tanınmaktadır. Spivak, postkolonyal teorinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Çalışmaları 19. ve 20. yüzyıl edebiyatı, feminizm ve Marksizm, yapısöküm ve küreselleşmeye odaklanmaktadır. Postkolonyal teori (postkolonyalizm), sömürgeciliğin kültürel mirasının analizinden oluşan disiplinlerarası bir araştırma alanıdır. Postkolonyal teorinin başlıca temsilcileri Edward Said, Gayatri Spivak ve Homi Baba’dır. Postkolonyal teori çıkışı itibariyle post-yapısalcılıkla da yakından ilişkilidir. Spivak’ın önderliğindeki Subaltern Çalışma Grubu yaklaşımın geliştirilmesinde etkili olmuştur. Postkolonyal çalışmalar, 1980’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde, daha sonra Avrupa’da sömürgeciliğin bıraktığı kültürel mirasa tepki olarak ortaya çıkan bir araştırma alanıdır. Spivak’ın çalışmaları postmodern söylemin eleştirel yaklaşımının bir parçasıdır. Çalışmamız ülkemizde yeterince tanınmayan bir konuyu ve ismi ele almış olması itibariyle değerlidir.

Publisher

kulturarastirmalari

Subject

Automotive Engineering

Reference26 articles.

1. Ayubi, Nazih (2001). Overstating the Arab State. Bodmin: I. B. Tauris.

2. Chibber, Vivek (2016). Post-Kolonyal Teori ve Kapitalizmin Hayaleti. Çev. Afife Yasemin Yılmaz. İstanbul: İletişim Yayınları.

3. Derrida, Jacques (1976). Of Grammatology. Baltimore & London: Johns Hopkins University Press.

4. Jefferess, David (2008). Postcolonial Resistance: Culture, Liberation, and Transformation. Oxford: Oxford University Press.

5. Kumaraswamy, P. R. (2006). “Who Am I? The Identity Crisis in the Middle East”. The Middle East Review of International Affairs. 10(1): 63-73.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3