Affiliation:
1. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu makalede ünlü Hint filozofu ve entelektüeli Gayatri Chakravorty Spivak’ın yapıtları yorumlayıcı yaklaşım çerçevesinde tartışılıp incelenmiştir. Spivak, Hintli bir bilim kadını, edebiyat teorisyeni ve feminist eleştirmendir. En etkili postkolonyal entelektüellerden biri olarak kabul edilen Spivak, en çok “Madun Konuşabilir mi?” adlı makalesiyle tanınmaktadır. Spivak, postkolonyal teorinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Çalışmaları 19. ve 20. yüzyıl edebiyatı, feminizm ve Marksizm, yapısöküm ve küreselleşmeye odaklanmaktadır. Postkolonyal teori (postkolonyalizm), sömürgeciliğin kültürel mirasının analizinden oluşan disiplinlerarası bir araştırma alanıdır. Postkolonyal teorinin başlıca temsilcileri Edward Said, Gayatri Spivak ve Homi Baba’dır. Postkolonyal teori çıkışı itibariyle post-yapısalcılıkla da yakından ilişkilidir. Spivak’ın önderliğindeki Subaltern Çalışma Grubu yaklaşımın geliştirilmesinde etkili olmuştur. Postkolonyal çalışmalar, 1980’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde, daha sonra Avrupa’da sömürgeciliğin bıraktığı kültürel mirasa tepki olarak ortaya çıkan bir araştırma alanıdır. Spivak’ın çalışmaları postmodern söylemin eleştirel yaklaşımının bir parçasıdır. Çalışmamız ülkemizde yeterince tanınmayan bir konuyu ve ismi ele almış olması itibariyle değerlidir.
Reference26 articles.
1. Ayubi, Nazih (2001). Overstating the Arab State. Bodmin: I. B. Tauris.
2. Chibber, Vivek (2016). Post-Kolonyal Teori ve Kapitalizmin Hayaleti. Çev. Afife Yasemin Yılmaz. İstanbul: İletişim Yayınları.
3. Derrida, Jacques (1976). Of Grammatology. Baltimore & London: Johns Hopkins University Press.
4. Jefferess, David (2008). Postcolonial Resistance: Culture, Liberation, and Transformation. Oxford: Oxford University Press.
5. Kumaraswamy, P. R. (2006). “Who Am I? The Identity Crisis in the Middle East”. The Middle East Review of International Affairs. 10(1): 63-73.