Affiliation:
1. Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
2. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Seydikemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu
Abstract
Bu araştırmada Azerbaycanlı tüketicilerin online alışveriş deneyimlerinin demografik özelliklerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark gösterip göstermediği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma amaca doğrultusunda Azerbaycan’da yaşayan tüketiciler arasından kolayda örnekleme yöntemiyle 412 katılımcıya ulaşılarak 05.04.2023-05.06.2023 tarihleri arasında anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizle toplanan verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiş ve tüketicilerin online alışveriş deneyimlerinin demografik özelliklerine göre fark gösterip göstermediğini tespit edebilmek için T-testi ve ANOVA Testi uygulanmıştır. Gerçekleştirilen analizler neticesinde tüketicilerin online alışveriş deneyimlerinin; cinsiyet, aylık gelir, eğitim durumu ve alışveriş yapma sıklığına göre istatistiksel olarak anlamlı fark gösterdiği belirlenmiş, medeni durum ve yaş değişkenine göre ise anlamlı farklılık göstermediği saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Publisher
Uluslararasi Bankacilik, Ekonomi ve Yonetim Arastirmalari Dergisi
Reference32 articles.
1. Akgül, D., & Dağıstan, M. T. (2022). Gençlerin Teknoloji Kabulünün ve Web Sitesi Tasarımının Online Alışveriş Deneyimi Üzerindeki Etkisi. Gençlik Araştırmaları Dergisi, 10(26), 17-40.
2. Amarullah, D., Handriana, T., & Maharudin, A. (2022). Ewom credibility, trust, perceived risk, and purchase intention in the context of e-commerce: Moderating role of online shopping experience. Jurnal Ekonomi Bisnis Dan Kewirausahaan, 11(1), 61-83.
3. Armağan, E., & Temel, E. (2018). Türkiye’de Onlıne Kompulsif Alışveriş Davranışı Üzerine Ampirik Bir Çalışma. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(4), 621-653.
4. Aslan, M. (2023). Benlik Saygısı ve Kontrolsüz Kredi Kartı Kullanımının Çevrimiçi Alışveriş Bağımlılığı Üzerine Etkisi. Bağımlılık Dergisi, 24(1), 1-11.
5. Barari, M., Ross, M., & Surachartkumtonkun, J. (2020). Negative and positive customer shopping experience in an online context. Journal of Retailing and Consumer Services, 53, 101985.